Könyvkritika: A medve és a csalogány

Az északi erdő legendája 1. rész

 

Forrás: www.moly.hu

Egy lenyűgöző, kemény, fagyos mesevilág tárul elénk, ahogy elkezdjük olvasni a Rusban játszódó csodálatos fantasyt.

Főszereplője egy család és annak is a Vaszilisza vagy Vászja nevű leánya. A lány egy borzalmas éjszakán született, anyja bele halt a szülésbe. Dunyecka a dajka nevelte fel, csakúgy, mint a három fiút és az idősebb leányt. Vászja igen vad teremtésnek nevelődik, még saját testvérei szerint is ronda, mint egy kis béka. De a lány még is okos, és talpraesett.

A történetünk lassú folyású, jól bemutatja az Északi-erdőkben élők közdelmes hétköznapjait, a tél végére elfogyó élelmet, a szűkölködést. De elénk vetíti azt is, hogy milyen erősek az emberek, ha összefognak, mint család, mint barátok, mint közösség. Pjotr mint a közösség ls a család feje, hét év után úgy dönt, hogy felnőtt fiait elviszi a nagyherceg udvarába bemutatni és Olga nevű leányának férjet keres, magának pedig feleséget, hisz szükség van egy erős asszonyi kézre Vászja neveléséban.

A sors azonban közbeszól és Iván Ivanovics nagyherceg egy okos lépéssel egyszerre tesz jót Pjotrel és rosszat. A nagyherceg leszereli ellenségeit, mivel a trónvárományos fia legjobb barátját Szuharev herceget kiházasítja Olgával, míg saját nem ép elméjű lányát, aki a család szégyenfoltja elrejti a messzi északra, Pjotr feleségeként. Anna, Ivan lánya, látja a mesebelinek hitt démonokat. Bár a lány gyenge és hasznavehetetlen Pjotr mégis feleségeként viszi az ifjú arát haza, reménykedve benne, hogy északon majd összeszedi magát kicsit.

Egy esztendővel később eljön Szuharev herceg a lányáért Olgáért, hogy feleségül vegye és magával vigye. Útján elkísári Szása, a bátyja, hogy aztán Moszkva mellett szerzetesnek álljon. Innentől már nincs senki, aki megállítaná Vászját. Lesij, Bannyek, Domovoj, Ruszalka, Upír, Vazila, az orosz népmesék varázslatos vagy épp gonosz teremtményei lesznek a barátai, vagy épp ellenségei.

Az író igen remekül szövi bele a hétköznapi életbe a régi hagyományok szálait, amik keverednek az Ortodox egyház új tanaival. Itt a messzi vidéken jól megfér a kettő egymás mellett, míg ide nem érkezik az új Pópa, aki szent elhatározással lát neki kellettlen feladatának. Ő bizony az Úr útjára tereli ezeket az eltévelyedett báránykákat. Ezzel pedig felborítja az érzékeny egyensúlyt, amit a Télkirálya Karacsun és az erdő, és ház béli szellemek, démonok őriztek, felébresztve ezzel a Tél királyának bátyját, a gonosz Megvegyevet. A Medve elpusztítana mindent és mindenkit, csak olyan Látókra van szüksége, mint a bolondnak kikiáltott Anna vagy a vadóc Vászja.

A hagyományok és az új hit egymásnak feszül és az emberi félelem táplálja a Medvét. Hogy sikerül e ennek a fiatal lánynak legyőznie a Medvét? Milyen szerepet vállal benne a Tél királya, Fagy? Olvassátok el ezt a hihetetlenül izgalmas és érdekese történetet.

A borító: Nos, engem  teljesen megvett. Illik a könyv témájához, kellemes a színvilága.
Betűtípus: Szerintem megfelelő. Szép és figyelemfelkeltő, a könyvhöz illő.

 

Írta: Sethemba

Ezek is kedvedre valók lehetnek

Your email will not be published. Name and Email fields are required

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .