Meghitt pillanatok antológia – részletek a novellákból 2.

Lassan megjelenik a Könyvmolyképző Kiadó karácsonyi antológiája, és ennek örömére íme újabb néhány részlet az Apolló Tintafoltjai íróinak tollából:

Tóth Eszter: Szívvel, lélekkel

Anita szíve lassan ver – és ez nem költői kép, hanem a valóság, ami miatt pacemakerre lesz szüksége. Ráadásul a műtétet éppen karácsonykor végzik el. De nem is az a legrosszabb, hogy december huszonnegyedikén a kórházban lesz, hanem hogy az anyukája egy új férfival kezdett randizgatni, és most még a férfi lánya is felbukkant.

Mit tegyen Anita, ha ő sem pótapára, sem mostohatestvérre nem vágyik? Na és a műtét után folytathatja eddigi életét? Vajon ez a karácsony elveszi minden álmát, vagy új lehetőségeket mutat?

Részlet a novelláról:

„– Ez micsoda? – kérdeztem.
– Szerintem fagyöngy.
– Nem hiszem, hogy itt hasznát vehetném – jegyeztem meg keserűen. Amúgy is, ki akarna megcsókolni? Anya elmosolyodott.
– Sose tudhatod, mikor jön el a herceg fehér lovon.
– Egy kórházban max hordágyon.”

Vélemény a novelláról:

“Tóth Eszter írásait évek óta olvasom, és mindig lenyűgöz, milyen végtelen fantáziával rendelkezik. Ez a novella is jól mutatja, miért is szeretem, amit és ahogy ír. Szereplői emberiek, szerethetőek, és ha jól figyelünk, viszontláthatjuk magunkat bennük. Sokszor helyezi hazai környezetbe a cselekményt. Ezúttal is ezt az utat választotta, amitől még különlegesebbé válik Anita szívszorító, mégis erőt sugárzó története. Őszinte szívvel ajánlom mindenkinek, aki szereti az egyedi hangot.”

Nagy Adri

 

Eszes Rita: Elrendezett házasság

Juri házassági szerződést kötött a férjével: biztonságra, békés otthonra, tiszteletre számíthat tőle, de a szerződésben az érzések nem kapnak szerepet. Csakhogy Juri a közösen eltöltött hónapok során beleszeretett a saját férjébe – bármilyen szokatlan is ez Japánban egy elrendezett házasság esetében.

Vajon elképzelhető, hogy Siro viszontszereti? Mit tegyen az ember, ha szereti a férjét? Szóljon vagy hallgasson örökre?

Részlet a novellából:

„A szívem úgy dobbant meg, mintha eddig nem is vert volna. Gyakran érzem úgy, hogy Siro jelenléte kelt életre. Nélküle csak egy berendezési tárgy vagyok a házban. És mindig megment. Végre elhagyhattam a helyiséget.
– Isten hozott! – Lesegítettem a kabátját. – Milyen volt a napod?
Siro magasabb nálam egy fejjel, éppen annyira, hogy lábujjhegyre kellene állnom, ha meg akarnám csókolni. Persze ki akarna ilyet egy elrendezett házasságban?”

Vélemény a novelláról:

„Szép és megrázó történet nemcsak egy különös kapcsolatról, de egy másik világról is. Egy olyan társadalomról, ahol minden mozdulat és ki nem mondott szó is komoly jelentéssel bír. Remélem, Rita máskor is enged még bepillantást a japán színfalak mögé.”

Panni

 

További érdekességek és részletek az Aranymosás Irodalmi Magazinban.

 

Ezek is kedvedre valók lehetnek

Your email will not be published. Name and Email fields are required

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .