A történet mint entitás

Sokan vagyunk, akik történeteket írunk, és különböző módszereink vannak arra, hogyan találjuk ki őket, hogyan mozgatjuk a szálakat, hogyan építünk világot, karaktert, konfliktust. Szerencsések vagyunk, mert a szakma fogásait számos jobbnál jobb tanfolyamon oktatják már Magyarországon, és ha jól hallottam (kacsint), hamarosan itt a blogon is olvashattok cikkeket, beszámolókat, amelyek segíthetnek választani a képzések közül.

Most más irányból szeretném megközelíteni a témát, ami talán misztikusnak tűnhet, pedig egészen kézzelfogható. Mégpedig a történet, mint entitás oldaláról. Az egész inkább egy játék lesz az elmével, egy érdekes nézőpont. Ne vegyétek túl komolyan, de ha van kedvetek, próbáljátok ki.

Kezdjük azzal, mi is az entitás: valaminek a létszerűsége, tulajdonságainak összessége, amely önálló egységként létezik. Lény, létező, életforma. Nem csak egy személy, egy élőlény vagy egy lélek lehet entitás. Életformaként létezhet egy épület, egy zenemű, egy festmény, vagy – és meg is érkeztünk – egy történet is.

Bizonyára minden író és írópalánta tapasztalta már, milyen az, amikor a felépített karakterei életre kelnek a lapokon, meglepő dolgokat mondanak, önálló döntéseket hoznak, olykor még magának a történet írójának a szándékait is keresztülhúzzák. Entitásokká válnak: saját tulajdonságaik összességévé, amely meghatározza a stílusukat, döntéseiket, reakciójukat bizonyos helyzetekben. Lehet őket szeretni, utálni, lehet álmodni velük; sőt, beszélgetni is lehet velük, és akár egy másik történetbe is helyezhetjük őket. Pont úgy, mintha létező, élő személyek lennének.
Most jön a dolog misztikusan hangzó része. Mi van akkor, ha valahol van egy olyan dimenzió, ahol ezek a szereplők tényleg léteznek? Mi van akkor, ha léteztek már azelőtt is, hogy mi “kitaláltuk” őket? Mi van, ha a történetmesélőknek olykor (tudatosan vagy tudattalanul) hozzáférésük van ehhez a dimenzióhoz, és onnan választanak egy-egy karaktert, akiről aztán írnak?

Mielőtt megindulna a vita a fejetekben, inkább egy jókora lépéssel tovább haladok. Azt írják a tankönyvek, hogy egy konfliktus és a megoldása akkor hiteles, ha a karakterek személyiségéből fakad. Emellett a háttérvilág is befolyásolja a karaktereket és a konfliktust is. Vagyis a háttérvilág, a konfliktus és a benne részt vevő karakterek hatnak egymásra, nem függetlenek, szerves egészet alkotnak. Jól felépített világba belehelyezett jól felépített karakterek valójában már a kezdetekkor meghatározzák a teljes történetet, maguktól játsszák el a saját drámájukat. Így lesz kerek egy történet, tulajdonságainak, fordulatainak, szereplőinek összességével így válik életformává, entitássá.

Most ugorjunk újra fejest a misztikumba. Mi van akkor, ha a történeteket nem mi találjuk ki, hanem létformákként már léteznek egy másik dimenzióban, egy világban, ahol az összes, még el nem mondott történet kavarog? Mi van akkor, ha az ihletettség állapota azt jelenti, hogy az íróknak olyankor ehhez a másik dimenzióhoz van hozzáférésük?

Persze egyáltalán nem biztos, hogy van ilyen hely. De mi van, ha mégis? Hogyan írnánk meg egy történetet, ha valahol már eleve létezne, és mi csak áthoznánk onnan? Milyen novellát, regényt írnánk akkor, ha nem puszta kézzel, téglánként építenénk meg, habarccsal ragasztanánk hozzá össze a háttérvilágot és a szereplőket, hanem a már meglévőt tisztelni, megismerni, felfedezni igyekeznénk? Hogyan kezdenénk a barátkozást a hősünkkel, hogy megtudjuk, ki ő? Hogyan igyekeznénk kiismerni az ellenfelét? Hogyan kutatnánk ki a világuk törvényeit?

Mi lenne, ha most kiadnánk a kezünkből az irányítást, és megengednénk, hogy egy élő, valahol már létező, lélegző történet kibontsa magát?

Ha van kedvetek, játsszatok el ezzel, és írjátok meg a tapasztalatotokat, véleményeteket! De azt is megírhatjátok, ha mindig is így csináltátok.

Jó szórakozást, kellemes kísérletezést! 🙂

(Írta: Nyírő Szabina)

 

Ezek is kedvedre valók lehetnek

Your email will not be published. Name and Email fields are required

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .