Monori Dia – Az elfelejtett generáció

Az állásinterjú szavai még mindig ott kavarogtak a fejében. Ugyanazok a sablonos kérdések, ugyanazokkal a sablonos válaszokkal. Ezt a munkát Ő is el tudná végezni, ha felvennék végre valahova. De nem, Eszter nem kellett sehova. A diplomájával és a két nyelvvizsgájával. Frissdiplomást kerestek, két éves tapasztalattal. Ez az ellentmondás már sémává vált a HR-esek körében. Biztos volt abban, hogy nem tűnt fel egyiknek sem. Pedig nagy szüksége lenne állásra. A diákigazolványán a matrica nemsokára lejár. Ideje lesz keresnie valakit, akitől tud venni.

– Válság van! – emlegették folyton, de ez is csak egy újabb kifogás. Nem akartak felvenni senkit, csak meg kellett hirdetni az állást. Eszter tisztában volt a cégek ilyen jellegű trükkjeivel, évekig tanulta ezeket. Új állása csak annak van, aki rokona valakinek. Eszter senkinek sem rokona. Segítséget ugyan többen is ígértek, csakhogy ezek ígéretek is maradtak.

Hazafelé a buszon volt ideje gondolkodni, sajnos. Szerette volna megállítani a fogaskerekeket a fejében, de azok pörögtek tovább, új lehetőségek után kutatva. Vajon még hova adhatná be az önéletrajzát, ahova még nem nyújtotta be? Talán akad valami friss, használható hirdetés. Persze a haszonlesők itt is megjelentek, ál-hirdetések özönlötték el az internetet. Újabb hamis ígéretek, mintha nem lenne elég aljasság a világban. Az ilyenek mindig feldühítették. Legszívesebben felszállt volna egy űrhajóra és elhagyta volna a Naprendszert. Egy pillanatra behunyta a szemét és elképzelte, ahogyan elsuhan a Plútó mellett, a Föld képe már csak egy távoli emlék lenne. Minden erejével megpróbált ebbe a képbe kapaszkodni. A busz hirtelen fékezett, kinyitotta az ajtaját és az emberek beözönlöttek rajta. A tömeg moraja és szaga visszarántotta a valóságba.

Vissza a való világba! – sziszegte magában. Körbenézett és elfutotta a méreg. Felismerte az egyik „dolgozót” a munkaügyi hivatalból. Egy férfival cseverészett és nevetgélt, éles hangja visszhangzott a buszon. Annak a nőnek kellett volna segítenie állást találnia, de nem foglalkozott vele rendesen. Folyamatosan a nő nevén gondolkozott, pedig tudta, az övét már rég elfelejtette.

– Ez az, Rózsa – tudatosult benne. Ízlelgette még egy kicsit a nevet, forgatta a szájában, mint egy rágós húsdarabot. Felrémlett benne mikor Rózsa kioktatta az új egészségügyi törvényről.

– Aki nem dolgozik, annak nem jár tb, úgyhogy jobb lenne, ha mielőbb munkát találna! – mondta pökhendien, majd Eszter elé tolt néhány állásajánlatot. Pénztáros, árufeltöltő, biztosítási ügynök és tele marketinges. A lista mindig ugyanaz maradt, csak a cégnevek változtak. Eszter visszautasította őket, erre kidobták a munkanélküli rendszerből. Nyilván azért, hogy ne rontsa le a statisztikákat.

Még mindig Rózsát nézte, a nő többször visszanézett rá, de nem ismerte fel. Eszter levette zakóját, a forróság kezdte fojtogatni. A kezei mégis hidegek maradtak, elméje pedig egyre jobban Rózsára fókuszált. Elképzelte, ahogy átveti magát a buszon és a nyaka köré fonja az ujjait. Lenne visongás a tömegben rendesen, erre a képre elmosolyodott. Rózsa sok tekintetben hasonlított rá, egy a magasságuk, hajszínük. Csak az a fránya felcsattanó nyerítés. Rózsa leszálláshoz készülődött. Eszter az utolsó pillanatban leszállt utána.

Lassan haladt, minél nagyobb távolságot próbált tartani. Messziről figyelte lépteit, mozdulatait. Közben elméje zakatolt. Sötét kezdett borulni a tájra, a nap utolsó sugarai még felfénylettek. A levegő kezdett megtelni ciripeléssel és a fák illatával. Eszter nem figyelt másra, csak Rózsára. Rózsa befordult az utcában, Eszter pedig követte a félhomályban.

Látta amint Rózsa belép egy kertes házba, felkapcsolja a villanyt a konyhában és a hűtőben keresgél valamit. Eszter egy fához simult észrevétlenül. Miközben figyelte a nőt kirajzolódott benne a végleges megoldás a problémájára. Van Rózsának valamije, ami kell neki, hát úgy döntött, elveszi.

Oszd meg a bejegyzést

Ezek is kedvedre valók lehetnek

Your email will not be published. Name and Email fields are required

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..