Monori Dia – Az elfelejtett generáció

Az állásinterjú szavai még mindig ott kavarogtak a fejében. Ugyanazok a sablonos kérdések, ugyanazokkal a sablonos válaszokkal. Ezt a munkát Ő is el tudná végezni, ha felvennék végre valahova. De nem, Eszter nem kellett sehova. A diplomájával és a két nyelvvizsgájával. Frissdiplomást kerestek, két éves tapasztalattal. Ez az ellentmondás már sémává vált a HR-esek körében. Biztos volt abban, hogy nem tűnt fel egyiknek sem. Pedig nagy szüksége lenne állásra. A diákigazolványán a matrica nemsokára lejár. Ideje lesz keresnie valakit, akitől tud venni.

– Válság van! – emlegették folyton, de ez is csak egy újabb kifogás. Nem akartak felvenni senkit, csak meg kellett hirdetni az állást. Eszter tisztában volt a cégek ilyen jellegű trükkjeivel, évekig tanulta ezeket. Új állása csak annak van, aki rokona valakinek. Eszter senkinek sem rokona. Segítséget ugyan többen is ígértek, csakhogy ezek ígéretek is maradtak.

Hazafelé a buszon volt ideje gondolkodni, sajnos. Szerette volna megállítani a fogaskerekeket a fejében, de azok pörögtek tovább, új lehetőségek után kutatva. Vajon még hova adhatná be az önéletrajzát, ahova még nem nyújtotta be? Talán akad valami friss, használható hirdetés. Persze a haszonlesők itt is megjelentek, ál-hirdetések özönlötték el az internetet. Újabb hamis ígéretek, mintha nem lenne elég aljasság a világban. Az ilyenek mindig feldühítették. Legszívesebben felszállt volna egy űrhajóra és elhagyta volna a Naprendszert. Egy pillanatra behunyta a szemét és elképzelte, ahogyan elsuhan a Plútó mellett, a Föld képe már csak egy távoli emlék lenne. Minden erejével megpróbált ebbe a képbe kapaszkodni. A busz hirtelen fékezett, kinyitotta az ajtaját és az emberek beözönlöttek rajta. A tömeg moraja és szaga visszarántotta a valóságba.

Vissza a való világba! – sziszegte magában. Körbenézett és elfutotta a méreg. Felismerte az egyik „dolgozót” a munkaügyi hivatalból. Egy férfival cseverészett és nevetgélt, éles hangja visszhangzott a buszon. Annak a nőnek kellett volna segítenie állást találnia, de nem foglalkozott vele rendesen. Folyamatosan a nő nevén gondolkozott, pedig tudta, az övét már rég elfelejtette.

– Ez az, Rózsa – tudatosult benne. Ízlelgette még egy kicsit a nevet, forgatta a szájában, mint egy rágós húsdarabot. Felrémlett benne mikor Rózsa kioktatta az új egészségügyi törvényről.

– Aki nem dolgozik, annak nem jár tb, úgyhogy jobb lenne, ha mielőbb munkát találna! – mondta pökhendien, majd Eszter elé tolt néhány állásajánlatot. Pénztáros, árufeltöltő, biztosítási ügynök és tele marketinges. A lista mindig ugyanaz maradt, csak a cégnevek változtak. Eszter visszautasította őket, erre kidobták a munkanélküli rendszerből. Nyilván azért, hogy ne rontsa le a statisztikákat.

Még mindig Rózsát nézte, a nő többször visszanézett rá, de nem ismerte fel. Eszter levette zakóját, a forróság kezdte fojtogatni. A kezei mégis hidegek maradtak, elméje pedig egyre jobban Rózsára fókuszált. Elképzelte, ahogy átveti magát a buszon és a nyaka köré fonja az ujjait. Lenne visongás a tömegben rendesen, erre a képre elmosolyodott. Rózsa sok tekintetben hasonlított rá, egy a magasságuk, hajszínük. Csak az a fránya felcsattanó nyerítés. Rózsa leszálláshoz készülődött. Eszter az utolsó pillanatban leszállt utána.

Lassan haladt, minél nagyobb távolságot próbált tartani. Messziről figyelte lépteit, mozdulatait. Közben elméje zakatolt. Sötét kezdett borulni a tájra, a nap utolsó sugarai még felfénylettek. A levegő kezdett megtelni ciripeléssel és a fák illatával. Eszter nem figyelt másra, csak Rózsára. Rózsa befordult az utcában, Eszter pedig követte a félhomályban.

Látta amint Rózsa belép egy kertes házba, felkapcsolja a villanyt a konyhában és a hűtőben keresgél valamit. Eszter egy fához simult észrevétlenül. Miközben figyelte a nőt kirajzolódott benne a végleges megoldás a problémájára. Van Rózsának valamije, ami kell neki, hát úgy döntött, elveszi.

Ezek is kedvedre valók lehetnek

Your email will not be published. Name and Email fields are required

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .