Íróiskolák 1.

Tanulni sosem késő!

Miután ráébred az ember, hogy mégsem tökéletes, az már maga nagy fejlődés. De ezután jön a kérdés: Hogyan tovább?
Mindenki tud tanulni, ha akar. Ezért rögtön felvetődik a kérdés, hogy hol?
Egyetemen, persze ott lehet, de ma már nem csak ezt az egy lehetőséget lehet megragadni. Vannak online oktatások, ami nem csak a Budapestiek számára elérhető, hanem bárkinek, bárhol. Csak időt kell szánni rájuk.
Most ezeket fogom bemutatni.

Az egyik legszéleskörűbb és folyton fejlődő oktatást a Könyvmolyképző kiadó csinálja.
A Főszerkesztő, Varga Bea szívügyének tekinti, hogy a magyar írókat felkarolják és a tehetségek apró hibáit szépen kikupálják. Több lépcsős oktatási formát vezettek be, ahol a tananyagok egymásra épülnek, de nem kötelező mindent elvégezni.

Az ifjú tehetségek, akik még nem elég idősek a Szövegboncnokhoz, kezdhetik az Ifjúsági kurzussal. Itt egy négy hetes kurzuson vehetnek részt, a 15 és 19 év közti írópalánták. Sokkal kisebb a megterhelés, játékosabb formában sajátíthatják el az alapok csínját-bínját.
Ez többé kevésbé megegyezik a Szövegboncnokkal, ami már a felnőtt korosztálynak szól.
A Szövegboncnokon már felnőtt amatőr vagy tapasztalt írók egészíthetik ki hiányos alapjaikat, szerezhetnek új információkat, tapasztalatokat. A kurzus diákjai egymást segítik, miközben az alapokat megtanulják egy oktató segítségvel. Nagyszerű társaságok szoktak összejönni, egy ilyen társaságból alakult ez a csoport is.
A Leírás kurzus tele van érdekes feladatokkal, amikkel nagyon jól lehet olyan dolgok leírását megtanulni, amitől eddig idegenkedtünk, vagy nem tudtuk megoldani. Élővé teszik a történetünket a szép leírások. Megtudhatjuk hogy kell leírnunk egy játszóteret, egy árnyékos szobát, vagy egy szép mosolyt.
A Párbeszéd kurzust sem kell sokáig magyarázni, a címe magáért beszél. Új, tisztább hangon tudod a végére megszólaltatni a szereplőid, megtanulod, hogyan beszél egy férfi vagy egy nő, egy gyerek vagy egy király. Mint sok más ez is leendő regényünk javulását szolgálja és megtanít egyedi hangokat adni a szereplőinknek.
A vége pedig a Dramaturgia kurzus. Azt hitted kész a regényed? Most rájössz, hogy mégsem. Alaposan szétcincáljátok. Ipari titkok tömkelegét sajátíthatod el. Itt rámutatnak a regényed hibáira és segítenek is azokat kijavítani. De nem csak a hibáit mutatják meg, hanem az erősségeit, az egyéni hangját.

Hogy mi a közös a négy kurzusban? Nagyszerű oktatókat nyúzhatsz szakmai kérdésekkel éjjel-nappal. Hát nem nagyszerű?
De itt nem állunk meg. Egy új képzést is felvett a listájára a Kiadó. Méghozzá a Young Adult-ot. A képzéseken elsajátíthatsz mindent, ami ezekhez a típusú regények megírásához szükségeltetik. Ezek a regények a ma legnépszerűbb könyves sorozat a Vörös pöttyösök sorát adják.

A szakemberek képzéséhez pedig létrehozták a Szövegkertészetet, a szerkesztő kurzust. Aki ezek közt nem talál magának valót, az mehet tovább. Még számtalan íróiskola kínálja a saját kurzusait.

Hogy mikor indulnak kurzusok, azt itt tudod megnézni: Aranymosás Íróiskola.

Kész a regényed, de még bizonytalan vagy? Az sem baj. Küld el a Kézirat szervízbe, ahol szakemberek nézik neked át.
Hogyan tovább azután, hogy végeztél? Hát tedd próbára a szerencsédet és megszerzett tudásodat az Aranymosás pályázaton, vagy akárhol máshol, ahol pályázni lehet.

Ezek után még mindig bizonytalan vagy? Itt van pár íróiskolás beszámolója:
Tintacseppek

Ezek is kedvedre valók lehetnek

Your email will not be published. Name and Email fields are required

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .