Rejtő Jenő (P. Howard) – A tizennégy karátos autó

Ha valami könnyed szórakozásra vágyok, én bizony Rejtő könyvei közül választok egyet, mert abban biztos lehetek, hogy valami könnyűt és humorosat fogok kapni.

Forrás: www.moly.hu

Ilyen volt ez a könyv is.
A történet főszereplője egy kissé hebehurgyának tűnő fiatalember, Gorcsev Iván. Nem igazán tudni róla semmit sem biztosan, kivéve két dolgot. Egy, hogy úgy hazudik mint a vízfolyás, tökéletesen és szemrebbenés nélkül kimond minden butaságot, ami az eszébe jut éppen. Kettő, van egy titkára: Vanek úr.
Egy ilyen semmitmondó füllentés során ismerkedik meg egy csinos, piros ruhás hölggyel, és nyomban fülig beleszeret. Ennek okán kezdődik meg kalandos ámokfutása. Mégpedig előbb egy taxival, majd egy gyönyörű, metálkék, tizennégy karátos Alfa Romeoval.
Furcsa, mégis jószándékú emberekkel ismerkedik meg, kioszt jó pár dörgedelmes pofont, udvarolgat egy lánynak, valamint beáll a francia Idegenlégióba. Legalábbis szeretne. Számtalan kalandja folyamatosan akadályozza abban, hogy odaérjen. Ám mivel lelkiismeretes fiatalember, Vanek urat, a titkárját küldi maga helyett.
Vanek úr kínkeservesen viseli a nehézségeket, de mivel ez egy igen jól jövedelmező üzlet, azért csak tűri.
Az Alfa Romeo pedig hol eltűnik, hol megkerül, de egy biztos: Ivan őrült módon vezet.

Forrás: www.moly.hu

Gorcsev Iván, a főszereplő egy igen szeretetre méltó, szeleburdi hazudozó. Mégis, hogy elnyerje szerelme kezét megtenné azt az egy dolgot, ami elválasztja tőle, hogy az övé lehessen: megkomolyodna. Füllentései vicces helyzeteket teremtenek.
Anette Laboux egy kedves, vidám, jó nevelést kapott úrilány. Iván nagyon tetszik neki. Törékeny virágszál.
Vanek úr, egy naplopóból lett titkár minden büszkeségével igyekszik finom módon megszabadítani a pénzétől Gorcsev Ivánt. Megbízható és erkölcsös ember. Fura bogarai vannak, amitől kissé nevetségesnek hathat a karaktere.
Privát Elek egy romlott gazember, bér rabló. Megvan a magához való esze, és Gorcsev Ivánt atyai szeretettel pátyolgatja. Hiszi, hogy a túlvilágon ezért megbocsátást nyer. Bár ez a pátyolgatás néha koránt sem túl finom eszközökkel, módszerekkel történik.

Forrás: www.moly.hu

 

Imádtam a történetet. Rejtő hozta a szokásos formáját, de ez egy nagyon szépen megírt darab, jól összeszedett. A humora egészen egyedi Rejtőnek. Sok helyzet komikumot kijátszik. Jó képekkel operál, szép színes leírásokat ad. Nem lehet ráhúzni mégsem a szokásos Rejtő-féle sablonokat sem. Nagyon kell figyelni, de van benne egy rejtett, mélyebb mondanivaló is, amit nagyon szépen átad és elrejt. Nem tol az arcunkba. Biztos, hogy a jövőben is olvasni fogok tőle.

(Sethemba)

Ezek is kedvedre valók lehetnek

Your email will not be published. Name and Email fields are required

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .