Tricia Levenseller – A kalózkirály lánya

„– Jól van akkor. Most viszont térjünk rá a lényegre! Információt akarok.
– Nagyszerű. Én pedig egy tiszta cellát.”

Figyelem: spoilert tartalmazhat!

Forrás: www.konyvmolykepzo.hu

A történet szerint Alosa, a rettegett kalózkirály, Byrronic Kalligan lánya, akit elkap az Éjvándor nevű kalózhajó legénysége.

Elég hamar (már rögtön az elején) megtudjuk, hogy Alosa tulajdonképpen mindezt eltervelte, ugyanis dolga van azon a hajón.
A hajó a három kalózfejedelem egyikének, Koponyatörő Jeskornak a hajója, bár maga a kalóz már nem él. Helyette az idősebbik fia, Draxen a kapitány, az ifjabbik pedig, Riden az elsőtiszt. Ők azért rabolják el Alosát, mert egy szép kis váltságdíjat remélnek az apjától, Alosa pedig azért hagyja magát „elfogni”, mert meg akarja találni azt a térképdarabot, amit Jeskor őrizgetett, és aminek a másik két darabja a másik két kalózfejedelemnél van.
A legenda szerint a teljes térkép elvezeti az embert Isla de Cantára, egy szigetre, amit szirének őriznek, és ahol mesés kincsek találhatóak.

Alosa, bár fogoly, de trükkös módokon mégis mindig sikerül kijutnia a cellájából, és szép lassan átkutatja az egész hajót. Mivel az elsőtiszt igencsak gyanakszik a lányra, ezért Alosa egyszer még egy szökést is eljátszik, és hagyja újra elfogatni magát, persze Ridennel, mert mire az olvasó elér eddig a pontig, már igencsak izzik a két karakter közt a levegő.

Mikor Alosa megtalálja a térképdarabot, Riden segít neki megszökni a hajóról, cserébe, amiért nem ölte meg a bátyját, viszont a szárazparton kellemetlen társaságba futnak: kiderül, hogy Theris, akiről Alosa azt hitte, hogy az apja embere, csak éppen az Éjvándor fedélzetén kémkedik, nem is annyira barát, mert a nyakukra hozta a harmadik kalózfejedelmet, Vordan Seradot. És persze Vordan is mi mást akarhatna, mint azt a bizonyos térképdarabot.

Na jó, ő mást is akar: Ekkorra már tudjuk, hogy Alosa nem egyszerű ember. És hogy nem is igazán ember, mert az anyja szirén volt.
A lányzó rendelkezik bizonyos képességekkel, amelyek eléggé izgatják Vordant, ezért eljátszadozik vele: Alosa vagy megmutatja, mire képes, vagy Riden bánja. És Riden elég sokszor bánja, ha már itt tartunk, mert mire a két főhősünknek sikerül megölnie Vordant, és elmenekülni a gonosz kalózok kezeiből, addigra szegény Riden igencsak rossz bőrbe kerül.

Alosa visszaviszi az Éjvándor fedélzetére, az Éjvándort megtámadja a saját hajója, és persze színre lép végre a rettegett kalózkirály is.

A könyv nagyjából itt ér véget, és a történetből is láthatjuk, hogy azért eléggé hibádzanak még dolgok, mert milyen vég már az, ahol a férfi főhős fogoly? Ráadásul menet közben az is kiderült, hogy az a férfi, akit Alosa és Riden Vordannak hitt, nem is a kalózfejdelem volt, csak egy gyenge utánzata, a valódi – igen, Theris – pedig elmenekült.

Na és most lássuk a regény veséjét!

Összességében egy lendületes, kalózos young adult sztorit kaptunk, amiből manapság nem bővelkedik a piac.

Az embernek néha van egy kis Karib tenger kalózai érzése, és bár Alosa is roppant szórakoztató egyéniség, azért Jack Sparrow mégiscsak Jack Sparrow marad a maga utánozhatatlan stílusával.

Az Alosa és Riden közti szócsaták fergetegesek, és kettőjükön kívül is találhat az ember kedvenc karaktereket.

Na nem Draxent, mert az ő karakterét csak utálni lehet. Nem is értem, hogy lehetnek testvérek Ridennel, miközben annyira különböznek egymástól, mint a tűz meg a víz.

Viszont ott van példának okáért Enwen, aki a maga suta módján eszméletlenül rafkós.

Hogy kicsit visszakanyarodjunk a történethez, a fenti összefoglaló cselekményleírásból is látható, hogy a könyv nagy része azzal megy el, hogy Alosa kiszökik, keresgéli a térképet, és csak a történet utolsó harmadában gyorsulnak fel az események, de akkor annyira, hogy az olvasó csak kapkodja a fejét a rengeteg újdonságtól.

Alap esetben azt mondanám, nem szerencsés ez a felosztás, ennél a könyvnél viszont egyáltalán nem éreztem, hogy unom a keresgélős időszakot, mert az írónő annyira megszínesítette az Alosa és Riden közötti vitákkal, és apróbb konfliktusokkal, amik felkavarták az állóvizet.

És hogy a sok pozitívum azért ne maradjon ellenpont nélkül: a könyv fentiek ellenére sem tökéletes.

Vannak apróságok, amik hiteltelenné teszik, például az írónő valahogy rendre elfeledkezett Alosa sérüléseiről, vagy a fájdalomról, mert azért valljuk be, amikor az ember csuklójáról csontig lemarja a bilincs a húst az azért nem annyi, hogy egyszer bekenjük, bekötjük, és másnap már úgy használhatjuk, mint új korában.

De ez apróság.

Ami viszont engem zavart, hogy a könyv feléig én abban a hitben voltam, hogy ez egy szimpla kalózos sztori, nem kell itt mágiára vagy különleges képességekre számítani.

Ugyan az írónő tett utalásokat rá, hogy léteznek szirének, de ezt utána szépen el is sikálta az olyan kijelentésekkel, hogy „a legendák többségéről senki nem tudja eldönteni, vajon kitaláció-e”, éppen ezért az elején az volt a bajom Alosával, hogy 17 éves kiscsaj létére túl… erős, túl magabiztos, túl sok, utána meg, amikor kiderült a képessége, az volt a bajom, hogy miért nem lehetett erre utalni.

Pedig az írónő tud jól információkat elcsepegtetni, mert amikor az ál-Vordan színre lép, ott vannak apró elszólások, ami miatt az olvasó éppen nem gyanakszik, főleg, hogy Alosa is megjegyzi őket, de nem tulajdonít nekik jelentőséget, viszont amikor kiderül, hogy Vordan nem is Vordan, az olvasó a homlokára csap, hogy jééé, tényleg.

Szóval összegzésképpen: Maga a sztori nem hibátlan, de izgalmas és fergeteges.

 

És búcsúzóul lássunk pár idézetet:

„– Alosa, mit művelsz itt?
– Elraboltatok. Szerinted mit művelek itt?
– A csónakok arrafelé vannak – mutat a hajó másik végébe. – Akkor ugyan miért parádézol az ajtóm előtt?”

*

„– Olyan vagyok, mint amilyennek reméltetek?
– Állítólag a kalózkirály akkora, mint egy bálna, és olyan vad, mint egy cápa. Nem egy ilyen aprócska teremtésre számítottunk.
– Nyilván anyámra ütök.”

*

„– Panaszkodsz, hogy megvédtelek?
– Uraltam a helyzetet.
– Tegnap azért nyavalyogtál, mert nem álltam ki melletted. Mindkettő egyszerre nem megy, úgyhogy döntsd el, mit akarsz!
– Mit érdekel téged, hogy mit akarok? Legyél egy kicsit tökösebb, és csináld azt, amit te akarsz!”

(L.K.P.)

Ezek is kedvedre valók lehetnek

Your email will not be published. Name and Email fields are required

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .