Csoma-Lőrincz Tamara: A helyettes

Az ébresztő megszólalt, és Levente a telefonjáért nyúlt, hogy lenyomja a szundigombot. Közben véletlenül leverte a szemüvegét; a keret nagyot csattant a padlón. Talán elmegy helyettem dolgozni, gondolta Levente, félúton az álom és az ébrenlét között.

A szemüveg egy ideig mozdulatlanul hevert a padlón, majd amikor úgy látta, hogy a gazdája elég mélyen alszik, a levegőbe emelkedett, nagyjából egy felnőtt férfi szemmagasságába. A szoba túlsó végében halkan kinyílt egy fiók, és kilépett belőle egy kissé kopott farmernadrág, a fölötte lévő tükrös szekrényből pedig egy világoskék ing. A nadrág eleinte bizonytalan léptekkel ment oda a szemüveghez, de hamar belejött a járásba. Az ing kisimította a gallérját és begombolkozott, de még így is elégedetlen lehetett, mert néhányszor megrázta magát, hogy az alig látható gyűrődéseket is eltüntesse. Az éjjeliszekrényről felemelkedett a telefon, és először megmutatta a szemüvegnek, hány óra van, csak utána csúszott be a farmer zsebébe.

A lakásban mindenütt csendes, mégis gyors mozgolódás támadt, nehogy elkéssenek a munkából. Egy zoknigombolyag a cipősszekrény felé pattogott, a kinti hidegre tekintettel egy pár kesztyű begyűrte magát az ing ujjába, és egy farmertáska kibillegett az előszobába. Amikor elkészültek, egészen úgy festettek, mintha Levente állna a folyosón, csak éppen Levente nélkül.

Abban a pillanatban értek le a megállóba, amikor a busz lefékezett. Szerencsére találtak ülőhelyet is. Egy ideig nézték az elsuhanó budapesti utcákat, és megpróbálták figyelmen kívül hagyni, hogy a szemben ülő kisfiú rugdossa őket.

– Elnézést? – bökte meg egy idős hölgy Levente ingének vállát. – Átadná a helyét?

A ruhák természetesen átadták, Levente is mindig, mindenkivel udvarias volt. Az út hátralévő részét állva, a többi utas közé préselődve töltötték, és miközben az egyik kesztyű kapaszkodott, a másik a telefont nyomkodta. A képernyőn megjelent egy fiatal nő mosolygós arca: Livi a jelek szerint elérhető volt. A kesztyű ujjai sebesen bepötyögtek neki egy üzenetet:

Kávé ma délután?

Livi alaposan meggondolhatta az ajánlatot, mert csak akkor érkezett válasz, amikor a ruhák már a nagy irodaépület liftjére várakoztak. Rendben. A farmer ezek után peckesebben kezdett járni, az ing kihúzta magát, a szemüveg pedig barátságosan odabiccentett a szembejövő kollégáknak, még azoknak is, akikkel Levente nem volt jóban. A jókedvük egészen addig tartott, amíg el nem érték Levente íróasztalát, amin legalább három napi munka tornyosult, mind mai határidővel.

Órákon át fel sem pillantottak az iratokból. Amikor úgy ítélték meg, hogy eljött az idő, a büfében sorban álltak két kávéért – a büfésnő még meg is dicsérte őket, amiért pontosan kiszámolva adták az aprót –, és odasétáltak Livi asztalához.

– Nahát, hoztál nekem is? – nézett fel a lány ragyogó mosollyal. Virágmintás, egyberészes ruhát viselt, nagyon jól állt neki.

A teraszon Livi rengeteget mesélt magáról, miközben a napfényben sütkérezett. Kiderült, hogy a volt barátja nem viselkedett vele túl kedvesen: ha például moziba mentek, mindig ő választott filmet. Livi nemrég költözött el tőle, most keresi az igazit, csak hát nem is olyan könnyű megtalálni. Mire kiürült a kávéspohara, minden szerelmi csalódását elmesélte, beleértve a társkereső applikációkat is, és megkönnyebbült mosollyal nézett Levente ruháira.

– Nem is tudtam, hogy ilyen jó társaság vagy – mondta. – Kávézhatnánk máskor is.

A ruháknak túlórázniuk kellett; már majdnem besötétedett, mire elhagyták az irodát. Amikor hazaértek, kiderült, hogy Levente olyan fáradt volt, hogy átaludta az egész napot. A ruhák csendben elfoglalták korábbi helyüket a szekrényben és a fiókban, és éppen abban a pillanatban, amikor a szemüveg kényelmesen elhelyezkedett a padlón, Levente kinyitotta a szemét. Álmosan a szemüvegért nyúlt, és visszatette az éjjeliszekrényre.

Ezek is kedvedre valók lehetnek

Your email will not be published. Name and Email fields are required

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .