Lev Grossman: Varázslók

Lev Grossman Varázslók trilógiájának első kötete.


A borítója nekem túl szürke, de elég tetszetős, mint maga a történet is kicsit. Ez fura, mert visszagondolva szürke volt és lapos, valami mégis folyamatosan bevonzott engem a történetbe. Annyira, hogy kedvem van elolvasni a második kötetet is.

A történet egy Quentin Coldwater nevű fiúról szól, aki bekerül egy varázslóakadémiára. Itt elsajátíthatja a varázslás minden csínját-bínját.
Kedvenc könyvsorozata a Filloryban játszódó történet az, ami őt is bevonzotta a varázslás csodálatos világában. Ám hamar rá kell ébrednie, hogy ez nem is annyira egyszerű, mint azt gondolta. A varázslat bonyolult és szövevényes. Mégsem veszi el a kedvét, Filloryról álmodozik.
Aztán az álmok valóra válnak. Fillory azonban nem az a bűbájos hely, ami a könyvekben szerepelt. Quentin és csapata hamarosan igen nagy bajba keveredik és nem könnyű kimászni a slamasztikából. Mindennek ára van. A szabadulásnak is.

Hatan indulnak utnak de csak öten térnek vissza. A varázsló akadémián összeismerkedett csapat jól vagy kevésbé jól tud együtt működni. Mindenkinek megvannak a maga érdekei, céljai.
Quentin egy igazi álmodozó típus, aki a sikertelenségét úgy éli meg, hogy mindig reméli, hogy a következő dologban képes lesz az önkifejezésre. Amikor végre varázslást tanul, ott is kevésnek érzi magát és Filloryban reménykedik. Ott képes lesz tökéleteset alkotni. De ez nem akar sikerülni. A reménytelenség és a bukás szele hatja át a szürke kis egyéniségét. Nem igazán akar kilógni a tömegből, de valahol vágyik arra, hogy más, több legyen.

Alice Quinn egy csendes, tehetséges lány. Szilárd jelleme és határozott véleménye van a dolgokról. Szereti Quentint. Bármit megtenne érte. Sokat nem változik a jelleme, szerethető, törékeny lány marad erős akarattal.

Elliot Waugh kimagasló tehetség, mégis egyre jobban elzülleszti az élet. Nincsenek határozott elképzelései az iskola utánra, egyik napról a másikra él. Nem veti meg az alkoholt és a drogokat. Fillory rá határozottan kijózanító hatást gyakorol.

Janet nem túl kiemelkedő, inkább átlagosnak tűnik, túlságosan ragaszkodó természete és kicsapongó életmódja teszi ellenszenvessé és tökéletes párjává Eliotnak. Filloryban sokat fejlődik.

Penny a nevével ellentétben fiatalember. Vadnak és megszelidíthetetlennek tűnik a könyv elején. Hamarosan le is szakad a Quentin, Alice párosról. Aztán valahogy eltűnik az iskolában is a szem elől. Kiderül, hogy páratlan képességekkel rendelkezik, képes a különböző párhuzamos világok közt utazni. Ő teszi lehetővé, hogy Filloryaba belépjenek a többiek.

Az eleje kicsit unalmas, pontosan, mint egy fejlődésregénynek. Azonban amikor kiderül, hogy Filloryba képesek utazni, a történet felgyorsul és izgalmassá válik. Érdemes elolvasni, azt hiszem elég jól bemutatja a mai fiatalok kilátástalanul egyhangúnak tűnő életét, amíg észre nem veszik az élet szépségeit, és értékelni nem kezdik.

Ez a könyv vagy bejön valakinek, vagy leteszi.
A könyvből készült 2015-ben sorozat is.

Ezek is kedvedre valók lehetnek

Your email will not be published. Name and Email fields are required

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .