Vázsonyi Endre: Rémusz Bácsi meséi

Nagyon szeretem a meséket. Ezt a könyvet pedig nagyon régóta szerettem volna már elolvasni, Végre sikerült beszerezni egy velem egyidős kiadást.

A történetek Nyúl koma, Róka és még pár állat csínytevéseit ugratásait meséli el. Újabb és újabb mókás történetek kerülnek elő, arról, hogy csapta be a nyúl a rókát és lovagolta meg, vagy hogy csapta be a róka a héját. Hogyan ugratták tóba a békák a Rókát. Rangeteg igazán kedves történet szerepel a mesekönyvben. A meséket pedig nem más mondja el, mint Rémusz bácsi, a néger, aki a  Kisfiúnak mesél minden este. A Kisfiú pedig rendszeresen látogatja a bácsit, hogy hallja azokat az izgalmas történeteket, amiben a furfangos nyúl megrémíti a hetvenkedő Farkast, és megtáncoltatja a Héját.

 

A Nyúl egy igazi furfangos, bátor állat, aki általában kedves és jómódorú. Kivéva ha a Héjáról, vagy még inkább a Rókáról van szó. Belőlük szívesen űz csúfot.
Róka egy nem túl okos állat, ám minden vágya, hogy becsapja a nyulat. De a gyors észjárású kisállat rendszerint ügyesebb nála.
Rémusz bácsi nagyon kedves, idős, néger, aki szívesen mesél munka közben vagy munka után a Kisfiúnak.
A Kisfiú kíváncsisága minden nap odavonza őt Rémusz bácsihoz, hogy újabb és újabb mesét halljon. Minden érdekli és rengeteg kérdést tesz fel Rémusz bácsinak. Jószívű, szívesen oszt meg gyümölcsöt, süteményt a bácsival egy meséért cserébe.

Egyszerűen élek-halok ezért a mesékért. Amúgy is szeretem, a meséket, de ezeken jót nevettem. Egyfolytában izgalmas, helyzetekbe keveredő nyuszi és azok furfangos megoldásai igazán mulatságosak. A kedvenc történetem az volt, amikor a Nyulat bekergette a Róka egy odvas fába, ahol a Héjára bizta, akit becsapott a Nyúl és aztán a Róka is, mert a Nyúl elmenekült.

  (Sethemba)

Ezek is kedvedre valók lehetnek

Your email will not be published. Name and Email fields are required

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .