On Sai – Vágymágusok 1. Álruhában

Forrás: www.konyvmolykepzo.hu

“A könyv híd az időben, ami rég meghalt emberek tudását hozza közel”

***

Rianna, suttogtam.
Mintha a nevemmel magamat is megőrizhetném,
a valóságomat,
azt, hogy egy lány vagyok a férfiak között.”

***

“Az vagy, aki vagy, itt és most légy boldog.”

 

Bár a könyvet rögtön a megjelenés után beszereztem, mivel a tavalyi év egyik leginkább várt írása volt ez a számomra, elolvasni nem volt időm azonnal. Nem-nem, nem a karácsonyi mizéria miatt, hanem úgy alakult, hogy egy egész doboznyi könyvvel leptem meg magam karácsonyra, és mivel ott álltam fölöttük, és képtelen voltam eldönteni, melyikkel is kezdjek, melyik sorozatot folytassam, ezért a dobókockához folyamodtam, ami persze pártatlanul döntött.

És elsőre nem On Sai könyvét választotta.

Na de amikor elkezdtem végre olvasni!

Két szó jutott eszembe: egyszerű és fantasztikus. De akár lehet egyszerűen fantasztikus is. 🙂

Egyszerű, mert nincs benne semmi túlcifrázva, a világ letisztult, éppen annyit tudunk meg, hogy még többet akarjunk tudni. XD

Fordulatos, váratlan, az olvasót egyetlen percig sem hagyja unatkozni. És megjegyezném, nagyon azt se hagyja a könyv, hogy letegyük. Az apróbb logikátlanságok sem rontják az élményt, bár lehet nem is jó, ha logikátlanságot mondok, inkább csak némi kérdőjel fogalmazódott meg bennem pár helyen, amit egy-egy mondattal könnyedén fel lehetett volna oldani.

Története szerint Szépvölgyi Rianna és Szépvölgyi Roan testvérek, méghozzá ikrek. Az anyjuk szipoly volt, akiknek élniük sem lenne szabad, mivel nőként másfajta mágiára képesek, mint a férfiak. Veszélyes mágiára. (Legalábbis a férfiak szerint.)

Ahogy Rianna és Roan anyja, úgy Rianna is titokban tartja a képességeit, és előszeretettel lófrál férfiruhában. A bajai itt kezdődnek. Akkor is éppen fiúnak öltözve járja az erdőt, amikor összetalálkozik Rasszal, a máguskatonával. A férfi éppen begyűjtőkörúton jár, mivel a hazaérkező Kartal hercegnek mágusokból álló testőrség kell, és bár Roan korábban elbukott a mágusvizsgán, most még egy esélyt akarnak neki adni.

Rianna pechjére őt találja meg Ras, és mivel Szép-völgy egy élő hely, ahol a természet át van itatódva mágiával, és ellenségesen reagálhat a férfi mágiára, főleg ha megtámadják (ami persze meg is történik), így viharos gyorsasággal kell távozniuk. Riannának esélye sincs szerepet cserélni a fivérével, őt zsuppolják fel a szekérre, a többi fiú mellé.

Roan ugyan tesz egy bágyadt kísérletet, hogy a fővárosba menet elfoglalja az őt megillető helyet a fiúk közt, de Ras ezt meghiúsítja.

Amikor a kis menet megérkezik a fővárosban, megismerkedhetünk Lidérccel. A rongyos ruhákba öltözött fiú igencsak megkeseríti majd Rianna életét, de tagadhatatlan, hogy nem egyszer neki köszönheti az életét is, ráadásul a mágusvizsgán különös dolog történik: Rianna és Lidérc mágiája összekapcsolódik, és olyasmit produkálnak, amire csak kevesek képesek. Ennek köszönhetően mindketten átmennek a vizsgán, hiába tesznek meg mindent, hogy elbukjanak. Végülis jobb (lenne) ma egy megszégyenülés, mint holnap a halál.

Amikor aztán elkezdődik a mágustanoncok kiképzése, Rianna újabb problémával szembesül (azon túl persze, hogy igyekszik eltitkolni lány-létét): valaki meg akarja ölni. Nem csak őt, de másokat is. Egyszer például nem csak Lidércet kénytelen megmenteni, de az egyik, mágiában igencsak jeleskedő tárukat, Mortot is, aki a jóképűségével, izmos testével (és még sorolhatnám) többször hozza kényelmetlen helyzetbe Riannát, ráadásul pont Mort miatt Riannáról mindenki elkönyveli, hogy szőlőcske.

A történet végére sok mindenre fény derül, arra is, hogy Rianna öccse egy igazi… hmmm… fogalmazzunk úgy (finoman), hogy nem éppen testvérhez és férfihoz méltóan viselkedik, meg persze felbukkan a titokzatos Kartal herceg is, aki a könyv elején elméletileg lekéste a hajóját, és akiről Rianna elég szenvedélyes gyűlölettel tud beszélni, ha szóba kerülnek a múltbéli cselekedetei.

Bár a könyv lezárul egy ponton, a történetnek koránt sincs vége. Személy szerint a fölötti csalódottságomban, hogy nincs második rész (még!), gyorsan nekiültem másodjára is kiolvasni ezt a könyvet.

A borító valami gyönyörű egyébként. Lám-lám, nem kell ide semmilyen emberalak (pláne nem mindenféle izmos pasi), aki felhívja a figyelmet az írásra. Bár László Maya nem minden művét szeretem, ezt nagyon pontosan eltalálta. A színei, a letisztultsága nagyon szép, és a forma tökéletesen tükrözi a nőiséghez és a vágyhoz kapcsolódó szimbólumot.

A borító kapcsán egyébként talán a gerinc felső részére én nem a központi motívumot tettem volna, mert lekicsinyítve jelentéktelen.

A cím… Hmmm… 🙂

Nem akarok spoilerezni, de a cím valami zseniális. Meg az alcím is. Az olvasó végig azt hiszi, tudja, ki kinek az álruhájában van, aztán bumm, jön a meglepi.

A történet mindig tartogat valami újat, bár – személy szerint – voltak helyzetek, amelyekre előre lehetett számítani. Ez persze nem von le a könyv értékéből.

A világ elég beszűkülten került bemutatásra, amit szintén nem róhatok fel a könyvnek, egyszerűen a zsáner és a korcsoport miatt ennyi fért bele, de azért remélem, hogy a folytatásban (folytatásokban?) többet megtudunk a hójárókról, a tűzokádókról, hogy miben más a fehér tűz a sárgától, és hogy mégis mi a francért ez a nagy háborúskodás.

A karakterek változatosak, némelyikük imádnivaló, némelyik meg… ehhh… nyugodtan rühelljük csak azokat, akik megérdemlik!

Rianna elég… szeszélyes. Nincs rá jobb szavam. De nem is kell. Pont a szeszélyessége, az érzelmei teszik szerethetővé.

Vele kapcsolatban egyedül az nem tetszett, hogy túl sokmindenki jóképűsége hatással van rá.

Mort és Lidérc érthető, és a két fiú eltérő adottságai és természete kell is a történetbe, de például Ras mágus engem az elején megzavart. Marhára örültem, amikor felbukkant, és Rianna egyből elkezdte ecsetelni az erényeit, aztán csalódtam, amikor a jóképű és jópofa harci mágus a háttérbe szorult.

Más lenne a helyzet, ha minden férfi hatással lenne Riannára – kivétel persze a valódi szőlőcskék –, de vannak erős mágiával rendelkező mágusok és tanoncok egyaránt, akik mégis semlegesek maradnak Rianna számára.

Jah igen, egy dolog miatt viszont téptem a hajam Rianna kapcsán. Strigulázni kezdtem, de aztán hagytam a francba, mert a regény sodrása vitt, de azért megjegyezném, hogy elég sokszor harapdálja a száját. Ez önmagában nem gond, de az ő szóhasználata a legtöbbször: „a szájamba harapok”, ami a mai nyelvből már kikopott kissé, és pont ezért feltűnő.

A szóhasználat kapcsán egyébként nagyon is tetszett és nagyon is illik egy nemes kisasszony szava járásához, hogy úriasabban fejezi ki magát néhol. A szilárd javak létrehozása mindent vitt. 🙂

Roanra inkább nem is fecsérelnék betűket, fentebb már kifejtettem róla a véleményem, Lidércet meg meghagynám, hogy mindenki formáljon róla egyénileg véleményt. (Gonosz nevetés)

Az összes karaktert kivesézni pedig egy cikk kevés lenne (részemről legszívesebben Rasról írnék balladákat), legyen elég annyi, hogy mindenki egyedi és színes, még azok is, akiknek a fején legszívesebben szétverne egy jó nagy kódexet az olvasó.

Ami a könyv nagy érdekessége, és amiről a cím is tanúskodik, hogy itt bizony a mágiának elég sok köze lesz a testi vágyakhoz, és igen, ennek ellenére ez egy vörös pöttyös könyv!

Nem kell egyetlen kamasz kezéből sem kitépni, semmi illetlen nem történik benne. És mégis. 😀 Zseniális az a kettősség, ahogy On Sai megoldotta a helyzetet, és hogy amikor már nagyon forrósodna a levegő a karakterek közt, és az írás kezdené súrolni a vörös pöttyös határt, akkor valami váratlannal és mókással másfelé vesszük az irányt.

Mindenesetre jó, hogy a körtét nem szeretem, mert azt hiszem, mindannyiszor elröhögném magam, amikor azt kellene ennem. Főleg az aszalt verzióját.

Összességében a könyv azt hiszem, jóval mélyebb, mint amit egy olvasatra megértünk belőle, és tartogatni fog még meglepetéseket a folytatásban.

(Zárszó: csak tartanánk már ott!)

(L.K.)

 

 

 

Ezek is kedvedre valók lehetnek

Your email will not be published. Name and Email fields are required

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .