M. C. Beaton: Agatha Raisin és a spenótos halálpite

M. C. Beaton Agatha Raisin első kötetét vettem a kezembe a minap, hogy egy molyos kihívásra elolvassam. Bevallom korábban is szemeztem már a könyvekkel, mert vicces címeket adnak az egyes köteteknek. Szóval úgy láttam ideje elkezdeni az olvasást.
M.C. Beaton skót írónő több nézen is publikált, nagy részét nem fordították magyarra, de négy sorozatot elkezdtek és fordítanak is. A legtöbb regénye az Agatha Raisin sorozatból van. Megjelent a Hamish Macbeth sorozatból több rész, Az utazó házasságközvetítőből három kötet jelent meg, a Hat nővérből pedig egyetlen egy jelent meg.


Az Agatha Raisin és a spenótós halálpite borítója kellemes látvány, kissé gyerekrajz hatást kelt, de még nem zavaró. a színei lágyak és jól van rajta elhelyezve a szöveg. Meg kell mondjam a magyar borító a legszebb a talált borítók közül.
M. C. Beaton regényeinek van sorozat változata is.

Agatha Raisin sosem vágyott a mostani életére. Egész életében egy csendes, kicsi, békés, festői városka nyugodt életétre vágyott. Ezért hajtott egész életében. Mostanra egy hatalmas és sikeres reklámügynökség maximalista reklámügynöke lett. A modern nő megtestesítője: sikeres, gazdag, egyedülálló, maximalista és magányos.
Eladja a cégét és vidékre költözik az álmai városkájába, Cotswoldba. Tökéletes ház, tökéletes nyugalmas élet keződik a számára. Csakhogy a vágyott idilli élet egészen másmilyen mint az álmaiban. Agatha unatkozik, ráadásul a zárt közösség sem fogadja be úgy ahogy Ő vágyik rá. A londoni elit sikeres sztárjából, senkivé válik.
Kapóra jön hát a Pitesütő verseny számára. Reményei szerint simán megnyeri és ez hozzásegíti őt a vágyott beilleszkedéshez, elismeréshez. Természetesen Agatha semmit sem konyít a főzéshez, sem pedig a pitesütéshez. Maximális szakértelme a gyorskaják mikróbeli melegítésére korlátozódik. De ez nem agaasztja túlságosan, kocsiba ül és London leghíresebb pékségéből vesz egy spenótos pitét majd megjelenik vele a helyi iskola tornatermében és nevez a versenyre.
Nem nyer, ami felettébb bosszantja, ám a pitétől a verseny bírája meghal másnap reggelre. De ki a gyilkos? Agatha? A londoni pékmester?

A fordulatos és izgalmas történet ekkor indul csak be igazán, mert Agatha nem hajlandó elfogadni a rendőrség által végzett nyomozás eredményét. Komiszabb dolgokat sejt a dolog mögött, de akárhányszor lebeszéli magát a nyomozásról mindig jön egy újabb fordulat, ami felkelti Agatha figyelmét és nem hagyja nyugodni. A józan ész szerepe Bill Won nyomozónak jut, aki próbálja Agathát távol tartani a nyomozgatstól.
A szöveg könnyed, szép leíró részekkel az angol vidéki élet előnyeiről és olykor a hátrányairól egy modern nő szemén át. A történet izgalmas, az író folyamatosan szórja el előttünk a morzsákat és folyton új részleteket tár fel az olvasó számára, elfedve az igazi gyilkost.

Meg kell mondanom nekem nagyon tetszett a történet. Jól hozza az Agatha Christie féle rejtélyek magvát, de modern és könnyedebb. Azok akik Agatha Christiet szeretik, azok szerintem kedvelni fogják M.C. Beatont. Ezzel a könyvvel érdemes kiülni a friss tavaszi levegőre és elmerülni ebben a szövevényes izgalmas regényben. Biztos vagyok benne, hogy elolvasok tőle még más regényt is.

 

 

 

 

 

Sethemba

 

 

Ezek is kedvedre valók lehetnek

Your email will not be published. Name and Email fields are required

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .