Jaymin Eve, Leia Stone – Parázs

Forrás: www.konyvmolykepzo.hu

“A karma egy ribanc.”

***

“Nem vagyok az a feladós típus. Megszoktam, hogy az élettől citromot kapok, de ez nem gond, míg van tequila is.”

 

 

Bár a vámpíros urban fantasy történetek divatja lecsengőben van, ez a kötet ígéretesnek tűnt a parázs-elméletével, hogy a vámpírokon kívül léteznek ún. vámpír utódok is.

 

A történet szerint Charlie egy átlagos egyetemista egy olyan világban, ahol nem csak vámpírok léteznek, hanem parazsak is. A két faj eltér, bár az eredetük ugyanaz. A vámpírok úgy alakultak ki régen, hogy egy vírus megfertőzte őket, manapság pedig vámpírt az ember testébe juttatott vámpírvérrel lehet “teremteni” (kvázi megfertőzni, mint ahogy a rendes vírusok is működnek).

A parazsak viszont… na a parazsak olyankor jönnek létre, ha egy hím vámpír összefekszik egy nőnemű halandóval, és ez a halandó megfogan tőle. A gyerekről nem azonnal derül ki, hogy más, a változás a húszas éveik elején következik be, és eddig kizárólag a férfiaknál. Állítólag a parázs DNS az y kromoszómához kapcsolódik.

Itt jön be a képbe Charlie, aki a neve ellenére nőnemű. És parázs! Nem lehetne, de mégis az.

Amikor az átváltozása bekövetkezik, ahogy az összes parázs esetében, a rendfenntartók őt is a Kaptárba viszik, ahol életre-halálra meg kell vívnia a maradásáért. Jön a felkészülési időszak, majd a selejtezés, mindeközben a Kaptárat irányító vámpírok próbálják kideríteni, hogy Charlie mégis miféle jószág, nutellaízű unikornis, vagy valami más, és hogy veszélyt jelent-e rájuk nézve.

Charlie próbál túlélni, és próbál nem nagyon összetörni a Kaptár rendfenntartó főnökének látszólagos elutasításától.

 

Amennyire jó alapötletnek tűnt a parazsak léte, a könyv annyira nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Először is, számomra már a nyelvhasználaton elhasalt az írás. Kis mennyiségben elviselhető a sok idétlen szleng, amivel a szavakat rövidíti, de mivel hemzsegett tőlük a regény, engem a frász kerülgetett. Ráadásul nem csak Charlie egyedi hangjához kapcsolódtak ezen szavak használata, hanem mindenkiéhez, így a karakterek az egyediségüket veszítették el.

 

Másodsorban a világépítés… Bennem felmerült a kérdés, és végig ott motoszkált, hogy ad egy: a vámpírok és parazsak társadalma erősen túlnépesedett, ezért kellenek az élet-halál harcok, hogy szelektáljanak. Ad kettő: a regényben többször is elhangzik, hogy a vámpírok lenézik a parazsakat. Ad három: a vámpírok látszólag egyáltalán nem törődnek parázs ivadékaikkal (kivéve persze Charliet). Ad három: vámpírt és parazsat egyaránt tilos teremteni/nemzeni a jelenlegi törvények szerint.

Mindezek tükrében számomra nem egészen világos, hogy a vámpírok akkor miért nemzenek?

 

A harmadik negatívuma a regénynek az maga a történetvezetés volt. Annyira, de annyira a Beavatott jutott mindig az eszembe, ahogy olvastam. Mindkét regényben a csaj egy számára idegen és zárt “társadalomba” kerül be. Mindkét esetben van egy felkészülési időszak, és van egy selejtezés, aminek a vége az, hogy a vesztesek kiesnek. A Parázs esetében meg is halnak, nem csak kitaszítottak lesznek.

És végül: Mindkét regényben ott a társadalom egy kiemelkedő hím tagja, aki dögös, aki zárkózott, akinek titkai vannak, és persze mindezek fejébe még edzi is a csajt. Ás a végén egymáséi lesznek, mert máshogy nem történhet. (Na jó ez utóbbi nem negatívum. 🙂 )

 

A karakterekkel igazából nem volt gondom (leszámítva a nyelvi szintjüket), de valahogy se Charlieval nem sikerült egy hullámhosszra rázódnom (pedig imádom a pónikat! Na jó, a nutellát nem), és sem Rydert, az ügyeletes szépfiút nem sikerült megkedvelnem.

Az egyedüli karakter, akit sikerült megkedvelnem, az Charlie meleg és fekete szobatársa volt a méteres szempilláival. Na annak a srácnak tényleg volt egy jó stílusa. 🙂

 

Összességében a regény gyorsan és könnyen olvasható, de valószínűleg nem kerül be a kedvencek közé.

(L.K.)

Ezek is kedvedre valók lehetnek

Your email will not be published. Name and Email fields are required

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .