Ismerd meg a tagjaink! 8

Változatlanul folytatjuk a kérdések, és a válaszok megosztását.


1, Borító vagy fülszöveg alapján választasz könyvet?
Tóth Eszter: Kicsit mindkettő, nagyon szeretem a szép borítókat, de ha nem fog meg a fülszöveg nem olvasom el, ellenkező esetben viszont simán.
Rátkai Szilver: Annyi könyvet láttam már , aminek ocsmány kollázs, vagy a tartalomhoz nem illő kép volt a borítóján, hogy már nem érdekel. Ha nem ismerem az írót, akkor fülszöveg+beleolvasás. Ha ez nem fog meg, akkor esélytelen addig, amíg egy olyan ismerős nem ajánlja, akinek bízok az ítéletében. Túl sok a könyv és túl rövid az élet.
Kiszely Réka: Borító és cím. Lehet, felszínesnek tűnik, de ha ez a két dolog nem fog meg, akkor igazából el se jutok a fülszövegig. Ezért is szeretem Deszy oldalán a napi gyönyörű borító posztokat, általában onnan szoktam lementeni, ami megtetszik, és annak nézek később utána. Azt, hogy el is olvasom-e a könyvet persze már az első fejezet és a fülszöveg dönti el, de hogy rákeresek-e azt a borító. 🙂

2, Milyen olvasási rítusod van?
Tóth Eszter: Hétvégén reggel a kávé mellett, de legtöbbször este a fotelbe bekuckózva.
Rátkai Szilver: Mivel az életem 90%-ban utazás közbeni olvasással telt, így a “Ne mááá, megint le kell szállni” jellegű megszakításokkal olvasok. Ráadásul általában párhuzamosan 2-3 könyvet, novellagyűjteményt, mert a táskában, autóban, otthon is mindig van valami megkezdett.
Az ágyban, párnák között általában csak betegségkor jön be, de akkor egyhuzamban 3-5-10 könyv is ledarálódik egy influenza alatt.
Kiszely Réka: Nincs rítusom.

3, Mi a legjobb része számodra az írásnak? (történet kitalálása, szereplők megalkotása, háttérkutatás, világ megalkotása, álmodozás… stb)
Tóth Eszter: A legjobb része, mikor a szavak csak úgy jönnek maguktól, nem kell gondolkozni sem bizonytalankodni csak írni (aztán megveregetem a válláam, hogy de ügyes vagyok írtam egy nap alatt 10E karaktert 😀 )
Rátkai Szilver:  A legjobb rész, amikor a világépítgetés és háttéranyag olvasás után nekiülök és megjelennek a gondolatok a képernyőn.
Kiszely Réka:  Amikor leteszem a fenekemet, kizárom a világot és írok. 🙂 Imádom azt az érzést, amikor spontán jönnek a szavak, a karakterek életre kelnek és a történet erőlködés nélkül születik, rajtam keresztül, de néha mintha tőlem teljesen függetlenül. Ezt az állapotot persze gyakran megelőzi egyfajta fejben játszadozás egy életérzéssel, egy karakter koncepcióval vagy egy kósza ötlettel, de többnyire a nem megtervezett és legjobban szeretett történeteim születtek/születnek így. Sajnos mostanában egyre ritkábban vannak ilyen spontán periódusaim, de régen tényleg egész napokat képes voltam végigírni úgy, hogy teljes flow állapotban minden megszűnt körülöttem és még mindig ezt szeretem a legjobban. Amikor befogja a száját a belső cenzorom és az írás magával ragad. 😀

4, Milyen témák érdekelnek az írásban?
Tóth Eszter: Mesében a táplálkozás (meglepő? 😀 ), YA-ban pedig szinte minden, de mostanában leginkább a nyaralással kapcsolatos dolgok: nyári munka, kis románc, barátság stb.
Rátkai Szilver: Sci-fi, fantasy, thriller, horror, és csipetnyi abszurd témák keveréke. A mix tetszőlegesen adagolható.
Kiszely Réka: Változó és teljesen ad hoc. Néha beakad egy-egy gondolat, például valami, amit magam körül látok a hétköznapokban és megszólít bennem valamit, és persze vannak olyan visszatérő témák is, amik a kezdetektől fogva meg vannak, és valamilyen formában megjelennek az írásaimban. Ezek általában karakter dinamikai mintázatok, vagy egy-egy filozófiai kérdés (jobb szó híján), esetleg hitrendszer feldolgozása. Tipikusan visszatérő témám például, hogy egy mérgező/nem ideális családi kapcsolathálót hogyan válthat fel egy baráti háló, ami „választott családdá” válik. Lehet-e az előre elrendelt, determinált kötelékek sérülését helyretenni a választott kapcsolatokon keresztül? Kihathat-e a baráti körben újratanult szerep és viselkedés az eredeti családi kapcsolatokra? De ez csak egy téma, borzasztó sok ilyen van, aztán pár évente épp melyik foglalkoztat erősebben. 🙂


5, Milyen zsánerben alkotsz a legszívesebben?
Tóth Eszter:  Fantasy
Rátkai Szilver: Sci-fi, fantasy.
Kiszey Réka:  High és urban fantasy, főleg, de mostanában néha nagyon light sci-fi témákat is szoktam piszkálni. Illetve sokáig ódzkodtam a realista írásoktól, de mostanában realista történeteket is meglepően sokat írok, igaz, rövidebbeket, például egy realista regényt nem hiszem, hogy végig tudnék írni.

Ezek is kedvedre valók lehetnek

Your email will not be published. Name and Email fields are required

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .