Kacagtató Április, az Apolló Tintafoltjaival

Adventre készítettünk egy kis könyvajánlót, hogy íróink mely könyveket szeretik a legjobban a karácsony kapcsán. Úgy gondoltuk, hogy előrukkolunk egy újabb cikkel. Ezúttal a humoros könyveket céloztuk meg, hogy feldobjuk vele a Ti napjaitokat is. Jó szórakozást a cikkhez és a könyvekhez is.
Íme, ki min nevetett a legjobbakat.

Monori Diána Krisztina:
   Neil Gaiman: Szerencsére a tej

Gaiman igazan egyedi írói stílussal rendelkezik, és képes meglátni a misztikumot a leghétköznapibb témában is. A Szerencsére a tej is pont ilyen történet, ami egy apáról szól, aki a kifogyott tej után ered, eközben pedig dinoszauruszokkal, űrlényekkel és harcosokkal találja szembe magát. Mindezt persze azért, hogy a csemetéi a megfelelő táplálásban részesüljenek, vagyis egy apa élete is tele lehet kihívásokkal, amik olykor igazán hétköznapi, és apró-cseprő dolgok,
de eközben nem kell unalmasnak lennie, mert lehet belőle kaland és nevetés is.
Az egész könyvből pedig árad a szeretet és a jókedv, egy lélegzetvételnyi elrugaszkodott mosoly a rohanó világban.

Szenczi Ildi:
   On Sai: Calderon, avagy hullajelölt kerestetik
Általános stresszoldó bármilyen élethelyzetre.
18 éves kor fölött az ajánlott adagolás: 1 újraolvasás / év. Szükség esetén az adag növelhető.

A történetet nem részletezném, bárki megtalálhatja a fülszöveget, annál jobban pedig nehéz lenne összefoglalni, mert ebben aztán van minden, űrhajóktól kezdve a japánokig. Amit tudni érdemes róla, csak röviden: egy pörgős sci-fi-be oltott modern kalandregény, könnyed stílussal és intelligens humorral. No meg egy japán kadétlánnyal, aki olyan szócsatákat vív Calderonnal, hogy csak azon aggódhatunk, nehogy összejöjjenek, mert még a végén befejezik. A többi szereplő is megérne egy misét, de inkább olvassátok el. De csak óvatosan! A gyanútlan olvasó a világvégéről is képes lemaradni miatta, mert nem ér rá a vihogástól 🙂
Étkezés után, alvás helyett, egy nagy bögre forró teával fogyasztandó.
Lehetséges mellékhatások:
– sírva és/vagy visítva röhögés nyilvános helyen
– a második rész azonnali megszerzésére irányuló ellenállhatatlan késztetés
– pszichológus rokon sürgős beszerzése

L.K. Patrícia:
 Vavyan Fable: Szennyből az angyal

Ha már humor, akkor burleszk. És ebben a zsánerben nekem mindig is Vavyan Fable: Szennyből az angyal lesz az örök kedvenc. (És itt buktam le, hogy nagy VF fan vagyok.)

A történet főhősnője Tonie, aki éppen túl van egy válságon, és éppen beköltözött a frissen megboldogult smasszer nagybácsikája által ráhagyott házba.

A házról tudni kell, hogy a nagybácsi még holtában sem engedte átalakítani, a végrendelete szerint mindennek úgy kell maradnia, ahogy ő megálmodta. Márpedig ő életnagyságú bakót álmodott a szobába, csontvázat az előtérbe, és az épület minden zegébe és zugába csúzlikat dugdosott, csak mert imádta gyűjteni a különféle gyilokokat.

A történet karácsonykor játszódik, és ha már a szeretet ünnepe, akkor a kormány úgy döntött, hogy kimenőt ad a bűnözőknek is. Így került szabadlábra a smasszer nagybácsi által is ismert Púder, aki nőket sorozatgyilkolt, Néró, a piromániás köztörvényes, Procc, az önjelölt sebész, és nem utolsósorban Barett Grand. Utóbbiról tudni kell, hogy régen zsaruként kereste a betevőjét, és rútul rászedték, ezért kerülhetett rács mögé.
A négy kótertölteléknek egy célja van: bejutni a megboldogult nagybácsi otthonába. Púder, Néró és Procc ősi kincseket remél találni, Barett pedig bizonyítékot arra, hogy koholt indokkal csukták le.
Visszakanyarodva a főhősnőnkhöz, neki is eszement ötlete támad így karácsony tájékán. Mivel nem akar egyedül pulykát enni, hát rendel magának egy pasast az ünnepekre.
Na, Barett Grand hamarabb érkezik, és Tonie el is hiszi róla, hogy ő a rendelt pasas. A gondok itt kezdődnek. És ott folytatódnak, hogy a valóban rendelt alak is be akar ám jutni, pluszban jönnek Púderék, akik hol Mikulásnak, hol hóembernek adják el magukat.
A történet nagyjából ennyi, a végére persze borítékolható a happy end (némi romantikával megfűszerezve), na de azt a jövés-menést, amit a karakterek levágnak, nehéz megállni röhögés nélkül.

Fráter Zsuzsanna:
Rejtő Jenő: Vesztegzár a Grand Hotelben 
A regény mostanában különösen aktuális, emellett Rejtő Jenő egyik legismertebb és legkedveltebb regénye. Persze nem véletlenül, hiszen az egyik legkiforrottabb alkotása. Természetesen minden megvan benne, ami egy vérbeli Rejtő-regényhez kell: rejtély, bűntény, egzotikus környezet, váratlan fordulatok, szerelem és persze sok-sok nevetés. Nem tudnám megmondani, hányszor olvastam a Vesztegzárat, de hogy minden évben legalább egyszer elolvasom, az biztos. A lehető legjobb gyógyír mindenfajta szívfájdalomra és rosszkedvre.

Agatha Keyguard:
Kőhalmi Zoltán: A férfi aki megölte a féfit, aki megölt egy férfit, avagy 101 hulla Dramfjordban
Már maga a cím is hosszú, de hűen tükrözi, hogy igen, ez egy krimiparódia, ahol a nyomozónak és az iratszekrényben felnevelt, 12 éves segítőjének a legbonyolultabb, legkávégyilkosabb ügyeket kell megoldaniuk és a végekonklúzió egyszerűen zseniális!
Hogy ki a gyilkos és valójában miről szól a könyv? Elég sokat elárul az, hogy az első ügy kulcsfigurája maga a Narrátor.

Ezek is kedvedre valók lehetnek

Your email will not be published. Name and Email fields are required

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .