Májusi 100 szavas játék

100 szavas játék, kis módosítással
Megadok öt kezdőmondatot, ez NEM számít bele a száz szóba.
A téma: Anyák napja.
Feladat: Főhősünk lepje meg valamivel az édesanyját.
Íme a kezdőmondatok:
1. Miért vonzom én a töküket vakaró férfiakat?
2. Borravalót ne adj!
3. A vibrátor használati utasítása.
4. Vas tyúk is talál szeget.
5. A mikróba tilos macskát tenni.

1. L. K. Patrícia:
A vibrátor használati utasítása.
A tudatalattimból előúszik egy régi kép, miközben a füzetecskét visszahelyezem a neonrózsaszín vibrire.
Hat éves lehettem, amikor anyám éjjeliszekrényén megtaláltam az eszközt. Vagyis a dobozát. Kíváncsiságtól hajtva néztem bele. A vibrátort játéknak hittem (és nem is tévedtem nagyot, ugye?), de akkor momentán jobban lekötött a használati utasítás. Elvégre akkortájt tanultam olvasni. Mikor sikerült végre kibogarásznom a betűket, fellelkesülve rohantam anyámhoz, hogy megkérdezzem, mit jelent az ismeretlen szó.
Az emlékre felröhögök. Jó hangosan. Az eladó mosolyogva pillant fel.
– Elárulja, mi olyan vicces?
– Azt… nem – vigyorgok rá. – De tudja mit? Anyák napja van. Adjon még egy vibrit! Zöldet. Az anyám kedvenc színe.

2. Büksi Zsuzsanna:
Miért vonzom én a töküket vakaró férfiakat?
A válasz egyszerű: ellenállhatatlanul csábít, ahogy próbálnak becserkészni teliholdas éjszakákon. Hiába figyelmeztetett fővadász apám évekkel ezelőtt, hogy óvakodjam tőlük, mint a tűztől.
Kezemben cserepes virággal becsengetek a szülői házba. Árminnal hónapok óta együtt vagyunk, most mégis bánom, hogy meglepetésként elhoztam anyáknapi ebédre. Próbálom figyelmen kívül hagyni Ármin vakarózását. Ő az első férfi, akit hazahozok bemutatni a szüleimnek, de ahogy húzza az orrát, érzem, ez rossz ötlet volt. Nyugtalanul morog mellettem.
Nyílik a kapu. Átadom a virágot anyámnak, miközben apám mellettünk toporog. Árminra kíváncsi, aki ahogy megpillantja, szűkölve felüvölt, és hanyatt-homlok eliszkol. Igaza volt apámnak, magamfajta egyszeri halandó ne kezdjen farkasvérűvel.

3. W. J. Lilah:
„Vas tyúk is talál szeget.”
Anyám mindig is szerette a kicsavart aforizmákat, így pallérozta az elménket, hogy szorult helyzetből is kidumálhassuk magunkat. De szavakkal neki nem válaszolhattam ajándék helyett. A szeg nem gond, na de vas tyúk! Már nem élünk a Földön, egy űrállomáson haszontalan minden vasrobot. Amúgy is, mit kezdenék vele? Egy kis mágnesezés, hogy találjon szeget? Remek tulajdonság, ha fel akarom hívni magunkra a hatóság figyelmét. Valószínűleg előbb találná meg a rendfenntartók fegyverarzenálját, mint a gépészek szerszámosládáját. Anyám, mint a csempészklán feje, az ilyen meglepetésnek biztosan nem örülne.
Május első vasárnapján végül újházi tyúkhúslevest főztem. A gépház hulladékhő vezetékén, nagyanyám régi vaslábasában, szegfűszeggel.

4. Büksi zsuzsanna:
„A vibrátor használati utasítása” – olvasom félhangosan.
– Mit csinálsz? – kérdezi anyám a fejem fölött. Úgy megdöbbenek, hogy majdnem leesek a székről. Kinyomom a böngészőt.
– Ezerszer megmondtam, kopogj, mielőtt bejössz!
– Kopogtam, édesem. Annyira belemerültél, meg sem hallottad. Mesélj! Mi olyan érdekes?
– Ajándékot keresek.
Magamnak és Zolinak, elsőéves évfordulóra, de ezt anyámnak szükségtelen tudnia. Anya elpirul. Basszus! Látta, hogy a szexshop oldalát nézegetem.
– Bár apád rendkívül figyelmes szerető, ennyi idő után valóban ráférne némi izgalom a szexuális életünkre!
– Anya!
– Jólesik a figyelmességed! – folytatja töretlenül. – A ti generációtok annyira felvilágosult, és tabuk nélküli!
Átölel, puszit nyom a fejem búbjára. Így vibrátort veszek anyámnak. Anyák napjára… Megáll az eszem!

5. Kulcsár Kata:
– A vibrátor használati utasítása? Ez mi, Tündikém?
– Mi? Hogyhogy vibrátor? Elektromos fogkefe! A doboz stimmel, a termék stimmel!
– Mindenesetre az utasítás is az ajándék része. Utalni szeretnél valamire? Milyen figyelmes vagy.
– Anya, ne hülyéskedj! A vevőszolgálaton lepecsételték a garanciát, biztos ott keveredett össze a két papír!
– Egy cserepes virágnak is örültem volna, de ez… Voltaképp ez kettő az egyben. Végszükség esetén az egyik bevethető a másik helyett.
– Tudod, milyen kellemetlen nekem ezt hallgatnom?
– Még jó, hogy itt vagy és tisztázod a félreértést. A buta anyád, ki tudja, hova dugta volna azt a fogkefét.
– Ne szórakozz velem! Boldog anyák napját, aztán kefélj! Úgy értem, sikálj…

6. Póczek Csilla:
„Vas tyúk is talál szeget.”
A felirat, üzletünk mottója, ott virít a falon, szemközt a pulttal, amire unalmamban könyökölök. Sorsot húztunk a bátyáimmal, így lettem én az, aki itt kuksolhat álló délután, az, akinek esélye sem marad ajándékot beszerezni édesanyánknak. Csavarok, fogaskerekek és tengelyek vesznek körül. Mert nálunk aztán minden megtalálható, akármilyen masinát akarjon megbütykölni a kedves vevő! A mottó alatt kép is van: szegecs-magvakkal meg egy tyúkkal. A tyúk vasból készült és önelégülten… Pillanat! A tyúk vasból készült. Tyúkot ugyan semmiképp sem tudnék összeeszkábálni… Az eszközök – természetesen – megvolnának hozzá, csak a tudásom kevés. De egy virág… az menni fog!

7. Büksi Zsuzsanna:
– Vas tyúk is talál szeget.
Nem értettem, anyám mit akart ezzel mondani, mert azonnal letette a telefont. Mindössze annyit tudtam meg, hogy apám harminchárom év házasság után összeszedetett egy sporttáskányi cuccot, és elköltözött. Szerintem apám megőrült. Emellett jobban örültem volna, ha nem éppen az anyák napja előtti délelőttöt választja arra, hogy lelépjen.
Órák óta törtem a fejem, mivel lepjem meg anyát. Elképzeltem a könnyeit, a zokogását, vigasztalhatatlan bánatát. Tehetetlennek éreztem magam. Azon gondolkodtam, mivel vidíthatnám fel.
Vasárnap mindenre felkészülve, rengeteg virággal, sütivel és néhány üveg pezsgővel beállítottam hozzá. Meglepetésemre egy ismeretlen, ősz hajú férfival kávézott nevetgélve. Ahelyett, hogy megkönnyebbültem volna, rossz előérzet ragadott torkon.

Ezek is kedvedre valók lehetnek

Your email will not be published. Name and Email fields are required

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .