Ismerd meg a tagjaink! 15

Kötelező olvasmányaikról és kedvenc borítóikról kérdeztem a tagjainkat.

1, Melyik az az általános iskolai kötelező olvasmány, amely nagy hatással volt rád (lehet negatív/pozitív egyaránt)?
Kulcsár Kata: A Tüskevárat sokáig nem tudtam bevenni, érdekesmód, mindig csak az iskolai jeleneteket ostromoltam, de aztán átlendültem rajtuk. Nagyon megszerettem és elnyúztam, csakúgy, mint a Téli berek-et.
Zugligeti Enna: Oscar Wilde: Dorian Gray arcképe. Dorian mentora, Henry gondolatvilága ragadott meg az egészből a legjobban – olyan volt, mint a kígyósziszegés az édenkertben. Egészen elbűvölt, és egy annyira más perspektívát adott… Funfact, hogy az olvasónaplót viszont nem csináltam meg belőle, ezért büntetésből le kellett másolnom egy osztálytársnőmét, aki Henryt utálta a legjobban, és ilyen mondatokat másoltam 10 oldalon keresztül, hogy “szerintem Henry felelős Dorian összes bűnéért”.
Agatha Keyguard: Mindig, akit éppen írok. Most egy többszörös személyiséggel rendelkező rendszer egyik altere a szívem csücske. Miki, aki nagyon ragaszkodik ahhoz, hogy pszichopata (nem szeret, nem szorong, nem tanul), és valóban vannak hasonlóságok (mások érzelmei hidegen hagyják, agresszív, beilleszkedési problémás), de rá kell jönnie, hogy életében először szerelmes. Ennek kapcsán pedig szorongani is megtanul…

2, Melyek azok a könyvek, amelyek olvasási élményét egy-egy személyhez kötöd, és a személy miatt hagytak benned maradandó nyomot?
Kulcsár Kata: Sok ilyen van, pláne, ha szeret az ember személyes ajánlások nyomán olvasgatni. Például volt egyszer egy rendhagyó hangulatú osztályfőnöki óránk a gimiben, amely során elmesélhettük a többiek síri csendjétől kísérve, hogy hogyan is érezzük magunkat. A végén kerültem sorra, addigra a várakozástól és a belső újra-és újrafogalmazástól egy elég furcsa monológra ragadtattam magam. Az osztályfőnökünk hallgatott egy kicsit, majd ajánlotta Sylvia Plath Üvegbura című regényét szíves olvasásra.
Zugligeti Enna: Az első pár válasz, ami erre eszembe jutott, olyan könyv volt, amit valaki kölcsön adott, és emiatt hozzá kötődik. Viszont eszembe jutott egy, amit már rég elfeledtem volna, ha nem kölcsönadás útján jut hozzám. Gimiben egy barátnőm nyomott a kezembe valami vámpíros erotikát. Túltökéletes, magabizonytalan főhős, aki összeszed egy pasit, pár barátot, aztán a kötet végi dráma, hogy a csaj rosszul lesz, a pasija elszalad valami segítségért, ezalatt a csaj lefekszik egy másik pasival, barátja meglátja és szakítanak. Rég elfeledtem volna a könyv létét is, ha ez a bizonyos barátnőm nem akad ki a könyv következő részén, hogy nem érti, miért tartja mindenki ribancnak a főhőst. Hát…
Agatha Keyguard: Anyám kézzel írt könyvei. Azok az egyetlenek, amiket személyhez kötök, mert ezek miatt szerettem meg én is az írást.
Kicsit később már ott volt a húgom keresztapja által írt MÁGUS könyvek, a Delta Vision gondozásában. Azok a harciszellemet idézték elő, hogy “Nekem is megjelenik majd könyvem!”. 😀

3, Melyik volt a leghosszabb könyv amit elolvastál?
Kulcsár Kata: Ami nem eleve sorozat? Az Elfújta a szél talán… vagy HP: A főnix rendje?
Zugligeti Enna:  Jó kérdés, ööö… ha tankönyv ér, akkor szerintem a Szociálpszichológia nevű csoda (Smith, Mackie &Claypool). Ha az nem ér, akkor talán a Fekete prizma (aminek minden betűjéért megérte).
Agatha Keyguard: Hűha… mi számít hosszúnak? 😀 Igazából mindegy, mert már azt se tudom miket olvastam, azt meg végképp nem, hogy melyik hány oldalas volt. xD

4, Melyik könyv borítója az abszolút kedvenced?
Kulcsár Kata: Ezen hosszan kellett gondolkodnom. Nyílván azt a borítót néztem, vizslattam, elemeztem a leghosszabban, amelyen sok clue, nyomravezető jel, titkos részlet lehetett esetlegesen megjelenítve. Például az Agatha Christie regények borítóján. Egy hiteles film adaptáció szereplői vagy jelenete szintén jó ötlet a későbbi könyvkiadásokon, például Jojo Moyes Mielőtt megismertelek c. könyvénél.
Zugigeti Enna: Hú, hát nekem kettő van. Az egyik a Végtelen térségek örök hallgatása. Azt hiszem, ez az egyetlen könyv, amit előveszek csak a borítót nézegetni. És tényleg feleleveníti a történetet hozzá. A másik a Felnőni kiábrándító, azt azért szoktam elővenni, mert cuki, szőrös, és imádom tapizni.
Agatha Keyguard: Több is van. Igazából minden olyan borítót szeretek, ami tényleg vizualizálja a könyv tartalmát. Jelenleg Cassandra Clare-Clockwork Angel borítója vezet, de amúgy én abszolút fogékony vagyok a szép és igényes munkákra.

5, Melyik a kedvenc karaktered akit megalkottál?
Kulcsár Kata: Talán az idősebb kislányomra alapozott Mia, aki nem tudja elrejteni az érzéseit, mert azok szagok és színek formájában azonnal megjelennek rajta és a környezetén.
Zugligeti Enna: Mindig, akit éppen írok. Most egy többszörös személyiséggel rendelkező rendszer egyik altere a szívem csücske. Miki, aki nagyon ragaszkodik ahhoz, hogy pszichopata (nem szeret, nem szorong, nem tanul), és valóban vannak hasonlóságok (mások érzelmei hidegen hagyják, agresszív, beilleszkedési problémás), de rá kell jönnie, hogy életében először szerelmes. Ennek kapcsán pedig szorongani is megtanul…
Agatha Keyguard: Höhö… melyik karakterem nem a kedvencem? xD Én úgy vagyok a karakterekkel, hogy ha nem találok benne valami érdekeset, akkor nem alkotok vele sztorit, mert akkor maga a karakter nem érdekel.
A jelenlegi urban-fantasy-krimi regényem hőseit is imádom, holott még velük nem is foglalkoztam annyit, mint a többiekkel. Szeretem Yvette erdőhívó képességeit, amit a városban kész életveszély alkalmazni, Tristan hülyülését a motorba zárt farakasszellemével, stb.
Ugyanígy szeretem a fantasy-krimim iker főhőseit, a steampunk-thrillerem háborús csapatát, a cyberpunk regényem elvetemült zsoldosait.
Nincs olyan karakter, akivel ne szeretnék közösen dolgozni egy történet erejéig. 🙂

Ezek is kedvedre valók lehetnek

Your email will not be published. Name and Email fields are required

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .