Denis Avey – Rob Broomby: Szökés Auschwitzba

Elhatároztam, hogy részt veszek a moly 10.000 oldal történelem kihívásásán, hisz azért nem árt az sem, ha egy kicsit gyarapodik a történelemtudásom vagy csak a nézőpontom. Az első könyv amit ennek fényében elkezdtem elolvasni, az ez a történet volt. A címe ragadott meg. Eddig azt hittem onnan csak megszökni szerettek volna az emberek, nem pedig odaszökni. Mi lehet annál is borzalmasabb, hogy auswithba kelljen előle szökni?

Fülszöveg: A ​Szökés Auschwitzba egy brit katona igaz története, aki önszántából került az Auschwitz III néven ismert koncentrációs táborba.

Denis Avey 1944 nyarán az Auschwitz melletti E715-ös tábor foglyaként hallotta a szinte felfoghatatlan szóbeszédeket a közelükben zajló szörnyűségekről, és arra a hajmeresztő elhatározásra jutott, hogy a saját szemével akarja látni, mi történik a koncentrációs tábor területén belül. Titokban ruhát cserélt az egyik rabbal, és a munkanap végeztével bevonult a menettel együtt a tábor területére.

Megdöbbentő tapasztalatairól hosszú éveken át hallgatott, ám egy rádióinterjú alkalmával előtörtek a régmúlt nyomasztó emlékei. Az újságíró Rob Broomby segítségével Denis Avey megosztja velünk hihetetlen történetét – a történetet, amelyben megismerhetjük egy egyszerű ember rendkívüli vállalkozását, megrendítő morális és fizikai küzdelmét a XX. század legsötétebb korszakában, egy embertelen háborúban.

 

Vélemény: Megdöbbentett! Még pedig teljesen. Először is azt hittem, hogy ez is olyan siratóasszonykórus jellegű lesz hogy jaj szegény zsidók így, jaj szegény zsidók úgy! Senki se értsen félre, én igazán sajnálom, hogy ilyen pokolba kerültek és hiszem, vagy legalábbis remélem, hogy az emberiség nem tesz többé ekkora gonoszságot. De ez a háború még nagyon sok más ember története is. Többek közt ezé a brit katonáé.

A könyv hangvétele együtt alakul a történettel. Eleinte a frissen besorozott katona izgatott hangja az ami a legfurcsább.  Történetünk hőse egy igen izgága, de talpraesett fiatalember, aki szeretne részt venni a háborúban, de nem a hazájáért vagy a királyáért. Önmagáért.

Persze arra pokolra senkit sem lehetett felkészíteni, nemhogy a tinédzserkort elhagyó fiatalembereket. Mégis meglepő a könyv hangvétele. Nem szégyenlős, bátran meséli el a történetét. Hogyan ment el katonának, hogyan harcolt Afrikában, hogyan jutott el Dél-Afrikába, hogyan szállt szembe az Afrika korpssal. Hogyan halt meg majdnem egy elsüllyedésre ítélt hajón és hogyan került a vérhasmezőről Auswitzba. Az A715 fogolytáborról, hogyan volt képes túlélni. Hogyan lett egy kedves zsidó fiú a barátja, egy olyan helyen ahol senki sem a barátod és a túlélésért harcolsz minden egyes pillanatban. Nem a jövőért, nem a királynőért, és nem a hazáért. Csak a következő pillanatért. Hogy túléld.
Főhősünk története nem ott ér véget, ahol a történetek általában szoktak. Ez pedig nagyon tetszett ebben a könyvben. Mindig megfelejtkeznek a történetekben arról, hogy a pokol kapuja nem csukódik be, ha hazatér valaki. Akkor még csak az út felén van túl.
Itt meglepően tisztán elmondja, hogy milyen borzalmas rémálmok kínozták, hogy éjszaka továbbra is az a715-ös tábor foglyaként vergődött. Hogy nem számíthatott senkire sem. Hogy sokszor el sem tudták hinni azt, amit ő személyesen látott, mert annyira abszurdnak tetszett.

Ráadásul az ö története mellett megismerhettük egy másik fiatalember, Ernst történetét is. Teljes egészében.
Felháborító, hogy míg szervezetek sokaságai alakul a zsidók történeteinek feltérképzésére, addig senki sem foglalkozik a többi dologgal. Hisz ez a brit katona ugyanúgy megjárta a poklot, mint Ernst, a különbség mégis szinte élet-halál közt döntött akkoriban.

Akit érdekel a téma, ajánlom olvassa el ezt a könyvet, mert bár néha pityeregtem rajta, de mégis olyan könnyedén mesélt erről a katona, mintha csak egy varázslatos dologról mesélne. Azt hiszem azért, mert ő és a hozzá hasonlók nagyon megtanulták az apró jó dolgokat is értékelni az életben.

 

Sethemba

Ezek is kedvedre valók lehetnek

Your email will not be published. Name and Email fields are required

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .