Ismerd meg a tagjaink! 17

Meseírónk, Tóth Eszter szerette a kötelezőket? Vittorio Verossinak melyik könyv tetszett a legjobban? Olvass újabb titkokat

1. Melyik az az általános iskolai kötelező olvasmány, amely nagy hatással volt rád (lehet negatív/pozitív egyaránt)?
Tóth Eszter: Elolvastam minden kötelezőt – na jó, az oroszokat nem – de őszintén szólva egyikre sem tudnám azt mondani, hogy nagy hatással volt rám. Volt ami tetszett, volt amit utáltam, de ennyi.
Sümegi Emília: A Pál utcai fiúk miatt szerettem meg az olvasást. 🙂 Mikor végeztem, ültem az ágyon és bőgtem, és elképesztőnek tartottam, hogy egy könyv ilyen erős érzéseket ki tud váltani. Újra át szerettem volna élni. (De a 13 évesen olvastatott Arany ember máig kísért…)
Fráter Zsuzsanna: Mivel én az a gyerek voltam, aki fura módon szereti a kötelező olvasmányokat, így negatív élményem szerencsére sosem volt könyvek kapcsán. Pozitív és meghatározó viszont annál több. Az egyik legmeghatározóbb talán Jókai A kőszívű ember fiai című regényéhez köthető, mivel évekre Jókai-rajongóvá tett, így a közelemben fellelhető összes Jókai-kötetet elolvastam, másrészt pedig Baradlay Richárd hosszú időre a férfiideálommá vált, aki mellett a hús-vér fiúk labdába sem rúghattak.
Vittorio Verossi: Általánosban a kötelezők nálunk elég szerencsétlenül lettek összeválogatva. Ugyan az Árvácskát jó sokszor elolvastam, a sors fintora, hogy nálunk éppen az sosem volt kötelező.

2. Melyek azok a könyvek, amelyek olvasási élményét egy-egy személyhez kötöd, és a személy miatt hagytak benned maradandó nyomot?
Tóth Eszter: Margaret Mitchel- Elfújta a szél, gimis legjobb barátnőm ajánlotta, annak idején minden évben elolvasta és addig nyaggatott, hogy én is olvassam el és nézzem meg a filmet, hogy végül be adtam a derekamat. Nem bántam meg, mert nagyon tetszett.
Sümegi Emília: Szilvási Lajos: Egymás szemében, és Nora Robetstől egy megnemmondomacímét. Gimis barátnőmmel cseréltünk, mert rájöttünk, hogy nagyon mást értünk romantikus könyv alatt, és hát hátha a másiknak is tetszik, ami nekünk. Nos, voltak ugyan részek, amik tetszettek, meg olvastatta is magát, de nem lettem Nora Roberts rajongó. És ezt ő is elmondhatja Szilvásiról. 😀
Fráter Zsuzsanna: Az egyik volt barátom szerettette meg velem az amerikai beat-irodalmat ( Ginsberg: Üvöltés, Kerouac regényei stb.) A kortárs orosz irodalom iránti rajongásom pedig az egyik nagy hatású egyetemi tanáromnak köszönhető, aki egyébként Ulickaja egyik fordítója is.
Vittorio Verossi: A párizsi látó – Egy történelmi romantikus krimi, ami a Napkirály korában játszódik. Hiába imádom a korszakot, a nyomozós történetek távol állnak tőlem, az akkori legjobb barátnőm ellenben falta őket. Ez az ő egyik kedvenc könyve volt. Egyébként a maga kategóriájában tényleg zseniális mű, mindenkinek ajánlom.

3. Melyik volt a leghosszabb könyv amit elolvastál?
Tóth Eszter: Szerintem szintén az Elfújta a szél, ha ól emlékszem közel 1000 oldal volt.
Sümegi Emília: Két kötetes ér? Mert akkor A nyomorultak. (Mondjuk ha nem, azt hiszem, akkor is annak az első kötete volt a leghosszabb.)
Fráter Zsuzsanna: Jó kérdés, talán Tolsztoj Háború és békéje, vagy George R. R. Martin egyik A tűz és jég dala kötete lehetett.
Vittorio Verossi: Kiskorom óta hajlamos vagyok féltéglákat olvasni, így meg nem tudnám mondani, melyik volt a leghosszabb. ^^” Az E.A.Poe összes (esszékkel és mindennel) számít?

4.  Melyik könyv borítója az abszolút kedvenced?
Tóth Eszter: Mindegy csak fehér legyen, imádom a fehér borítókat 😀
Sümegi Emília: Hű, megfogtál, fogalmam sincs. Most hirtelen Wéber Anikótól Az osztály vesztesét mondanám, mert egyrészt erre emlékszem, mert itt van a polcon, másrészt élveztem nézegetni rajta az apró, sulis cuccokat.
Fráter Zsuzsanna:  Mivel nem igazán érdekelnek a könyvborítók, így nem tudnék ilyet megnevezni. Soha nem veszek meg csak egy könyvet a borítója miatt. Sőt, a túl szép borító nekem mindig gyanús, sajnos sokszor bűn rossz regényeket palástolnak velük. (Ilyenhez volt már párszor szerencsétlenségem.)
Vittorio Verossi: Cristopher Moore – Mocskos meló

5. Melyik a kedvenc karaktered akit megalkottál?
Tóth Eszter: Most épp Adonisz, a jelenlegi kéziratom főszereplője, szegényt úgy érzem nagyon megszívatom, de eddig ügyesen veszi az akadályokat.
Sümegi Emília: Remek kérdéseid vannak, ha még nem mondtam volna! 😀 Egyrészt mindig az, akivel épp időt töltök, okkal van épp akkor, épp őhozzá kedvem. A legutóbbi novellám nyugodt, biztos Koppány tanár ura tudom, hogy maradandóan a szívemhez nőtt, de alig várom, hogy dolgozhassak a regénybe tervezett Moyzanával is, aki ugyan még alakul, de van szerepjátékos előzménye. És ott van a kamaszkori legfontosabb történetem Emíliája… ^^
Fráter Zsuzsanna: Akiket megalkotok, mindig közel kerülnek hozzám. A kedvencem talán mégis Pipacs, az ifjú boszorkány, róla már többször írtam.
Vittorio Verossi: Hát illik, hogy egy szülőnek legyen kedvenc gyereke? 

Ezek is kedvedre valók lehetnek

Your email will not be published. Name and Email fields are required

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .