Ismerd meg a tagjaink 18

Egy rövid kör nyár végére:

1 Melyik a kedvenc sorozatod, amit bárhányszor újra tudnál olvasni? Miért?
Sereg Gitta: Nem igazán szoktam újraolvasni történeteket. Nincs sok időm arra, hogy olvassak, ezért általában valami újat szeretnék levenni a polcról, de ha mégis mondani kell valamit, akkor az egyik a Harry Potter, amivel egy kicsit megint gondtalan tini lehetek, a másik meg Joanne Harristől a Rúnajelek (és a magyarul sosem megjelent Runelight), ami számomra az igazi komfortkönyv. Mindig tudok rajta nevetni, és még mindig tudok rajta talán sírni.
Kulcsár Kata: Volt egy történelem tanárnőm, aki azt mondta még gimis éveim idején, hogy fiatalon olvasunk a legtöbbet, aztán már ’újraolvasunk’. Népmesei fordulattal szólva ezt hittem is, meg nem is, de lehet benne valami, mert valóban: ötévente újraolvasom a Harry Pottert, 10 évente ( hisz a szükséges meglepetés faktor elmarad) a Sherlock Holmes történeteket, vagy László Endre Szíriusz kapitányos kalandjait, vagy függő leányom nyomán néha újrafogyasztom a Szent Johanna Gimnáziumos élményt, olyan könnyen csúszik…
Sümegi Emília:  Egykötetest is ritkán olvasok újra, nem hogy sorozatot. Mindig úgy voltam vele, hogy akkor már inkább valamit, amit még nem ismerek. Aztán egy barátom annyit mondogatta, hogy “a jó olvasó az újraolvasó”, hogy egyszer kipróbáltam (az Abigéllel, amit még 6.-ban olvastam először) és rájöttem, hogy évek múlva mennyire más dolgokat veszek észre benne, és nem volt unalmas. Azóta vannak még terveim, amiket újra szeretnék olvasni, de ezek közül csak egy sorozat, a Szivárgó sötétség. Egyrészt, mert az új kötethez képest már rég olvastam az előzőeket és szeretném feleleveníteni, másrészt az – számomra – egy annyira összetett történet, hogy biztosan mást mondana, mást olvasnék ki belőle a következő alkalommal.
Tóth Eszter: Mostanában ritkán olvasok újra, de amit már többször elolvastam és valószínűleg a jövőben is sor kerül az a Harry Potter 🙂

2 Ifjúsági regények? Szerinted milyen értéket képviselnek vagy kellene képviselniük?
Sereg Gitta: Szerintem minden történet értéket képvisel. Egyrészt önmagában, mert szórakoztat, leköt, meg tényleg vannak komfortkönyvek, amikre valami miatt akkor, abban a pillanatban szüksége van az embernek. Megfogtál kicsit a kérdéssel, mert nem igazán szeretem, ha ránézek, és tudom, hogy milyen értéket képvisel, de amit mindenképp szívesen olvasok az az, ami a reményre épül, mert arra szükségünk van.
Kulcsár Kata: A maiak? Én még Thury Zsuzsát, Magyar Katalint, Hárs Lászlót, Fehér Klárát és társaikat olvastam, vagyis szépirodalmat kamasz főhősökkel. Az általuk ábrázolt világ ismerős volt, tudtam hozzájuk viszonyulni, ahogy tudott az anyám is és a nagyanyám is. De a világ sokkal gyorsabban változik már, mint akkoriban. Ami három-négy generációt képviselhetett akkor, szólhatott nekik, az most fél generáció alatt hitelességét veszti. A ma születő könyvek a mai fiatal világát tükrözik, mai nyelven, mai kontextusban és mai problémakörben próbálnak értéket átadni. A mi pöttyös könyveink szóltak a történelemről talán, de nem beszéltek a cyberbullying-ról, a másságról, az anorexiáról, az önkárosításról, az influencerekről, mittomén, márpedig a ma fiataljának ezekhez kapcsolódóan vannak élményei.
Sümegi Emília: Hű, ez nem egyszerű kérdés. Szerintem valamilyen értéket minden könyv képvisel, hiszen valahogyan hozzááll a világhoz, az emberekhez, még egy “csak szórakoztató” is, akkor is, ha ez nem volt terve az írónak. De akár tudatosan képvisel értéket (bár ha bénán didaktikus, az szerintem nem jó, a kamaszok nem hülyék), akár nem, ifjúságiban szerintem fontos, hogy ne rombolja le azt a képet, hogy van jó a világban, és hogy jónak lenni jó.
Tóth Eszter: Szerintem az ifjúsági regények szépsége a változatosság, általuk a fiatalok többféle értékrendet, problémát, élethelyzetet megismerhetnek mindezt a számukra megfelelő nyelven.

3 Melyik a kedvenc antológiád? Miért?
Sereg Gitta: Konkrétan meg kellett néznem Molyon, hogy milyen antológiákat olvastam életem során, mert minden ami eszembe jutott az novelláskötet volt. Kiderült, hogy eddig nem igazán olvastam olyat, amibe nem került volna novellám, azt meg mégsem szeretném mondani. 🙂 Most már biztos, hogy kell antológiát is olvasnom. A novelláskötetet közül nagyon szeretem Gabriel García Márquez Tizenkét vándor novelláját.
Kulcsár Kata:  Azt hiszem, én is csak novellásköteteket olvastam, melyek vagy ugyanazon szerző alkotásai voltak, vagy különböző író, költő műveiből való random válogatásnak tűntek. Ha most belegondolok, biztos volt egy szervező elv a háttérben, amely alapján az egyik írás belefért a tartalmi keretbe, míg a másik nem. Például a Csupa mese c. meseantológia régről, az akkori kor szinte összes meseíróját egybe gyűjtötte, vagy Aki nem hiszi, járjon utána c., ahol a kedvenceimet Lázár Ervin, Mosonyi Alíz, Tordon Ákos, Bálint Ágnes, Petrolay Margit, L. Kapuvári Lídia írta.
Sümegi Emília: Ritkán olvastam effélét, így nem igazán tudok válaszolni.
Tóth Eszter: Meghitt pillanatok 🙂 Tudom, nem szép dolog, egy olyat mondani, amiben az én novellám is szerepel, de ez volt az első nagyobb megjelenésem és nagyon büszke vagyok rá.

4 Írós csoportok, hasznosak vagy időtöltésnek jók?
Sereg Gitta: Mindenképpen hasznosnak találom őket, bár az utóbbi időszak (önizoláció) kicsit megviselt, ezért jobbnak láttam, ha kicsit kivonom magam a lehető legtöbb internetes kommunikációból és a közösségi média használatából, mert úgy éreztem, hogy ez nem tesz jót a lelki egészségemnek, de most már itt vagyok, ahogy visszamerészkedem, és remélhetőleg kicsit megint aktívabb tudok lenni ezekben a csoportokban.
Kulcsár Kata: Persze, hogy hasznosak! Értesülök a pályázatokról, anélkül, hogy kutatnom kellene, ez felbecsülhetetlen, ezért nem lehet eléggé hálásnak lenni. Bár nem vagyok aktív beírogató, de nagyon aktív, mondhatni, száz százalékos beleolvasó vagyok, minden átmosódik rajtam, az aggályok, a dilemmák, az örömök, a büszkeségek…
Sümegi Emília:  Egy jól működő, jól vezetett csoport szerintem nagyon hasznos. (Ami meg nem ilyen, azzal az időt sem érdemes tölteni.) Egyrészt lehet tájékozódni írós infókról, de amit én a leginkább szeretek az ilyen csoportokban, az a közösség. Lehet beszélgetni olyanokkal, akiket szintén érdekel az írás, lehet egymástól kérdezni, megpróbálni segíteni a másiknak, vagy segítséget kérni, vannak jópofa játékok, kialakulnak kölcsönös bétázások, stb. Szerintem tök jó látni, hogy nem vagyunk egyedül az érdeklődésünkkel, lelkesedésünkkel, esetleges problémáinkkal. 🙂
Tóth Eszter: A tagoktól és tartalomtól függ, ha létrejön egy olyan közösség – mint aminek én is a tagja vagyok – ahol segítjük és támogatjuk egymást, bátran megvitathatunk témákat, kérdéseket, akkor nagyon hasznos tud lenni.

5 Íróként mi a legnehezebb egy blog vezetésében?
Sereg Gitta: Hehe. Ez a kérdés nagyon betalált. 🙂 Épp ez az aktuális nyomorom. Szóval az idő. Témáim vannak, ott mondjuk mindig ott ül a vállamon egy kisördög, hogy de ez biztos érdekes lesz? Rászánt időm nincs, szóval, ha aktívabb blogot szeretnék, akkor mindenképpen időt kell neki varázsolnom. Valahogy. 🙂 Reméljük, idén végre sikerül! 🙂
Kulcsár Kata: Hát… ezt akkor tudnám, ha vezetnék hasonlót. Ha vezetnék, nekem a legnagyobb nehézséget az önreklám, a self-management felvállalása és a kommentek elviselése okozná, valamit az egészséges távolság megtartása. Vagyis, hogy ne legyek kiszolgáltatottan pőre és cenzurázatlanul, vállalhatatlanul őszinte. Voltaképp meg is fogalmaztam, miért nem vezetek blogot…
Sümegi Emília: Nekem megtalálni a megfelelő hangot. Másoknál is szeretem, ha egy blogot nem csak tényközlésre használ az író, hanem kicsit megismerhetjük belőle őt is, hogy mit gondol a dolgokról, pár apróságot, hogy mi érdekli… De közben olyan nehezen írok bármi személyeset, pedig olykor annyira szívesen megtenném, csak aztán megijedek. 😀 Hogy másoknak mi a nehéz, azt majd megmondják mások.
Tóth Eszter: Időt szánni rá, legalábbis nálam. Valahogy nagyon nehezen tudom rászánni magam, hogy értelmes tartalmat gyártsak a saját blogomra, sokkal egyszerűbb a facebookon megosztani néhány érdekes szösszenetet.

Ezek is kedvedre valók lehetnek

Your email will not be published. Name and Email fields are required

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .