Ruta Sepetys: Tengerbe veszett könnyek

A könyvről a molyon halottam először. Mostanában amúgy is rá vagyok kattanva az ilyen rázós könyvekre, mint ez is. Másoknak érzékeny téma a II. Világháború, de engem rendkívüli módon érdekelnek az akkor élt emberek történetei. Tele vannak erővel, fájdalommal, szomorúsággal, bátorsággal és önfeláldozással. Megmutatja milyen is egy-egy ember valójában, olyankor amikor a rideg valóság válik kegyetlenné. Amikor minden kötél szakad és nem véd tovább semmilyen burok vagy háló.
Az természetesen más tészta, hogy ezeknek a könyveknek mennyi is az igazi valóság alapjuk. Mégis valahol fontos dologkat tanítanak nekünk.

Fülszöveg: A ​háború a végéhez közeledik Kelet-Poroszországban. Több ezer kétségbeesett menekült igyekszik a szabadság felé. Viszik magukkal a szenvedés és megpróbáltatás terhét, remélve, hogy egy jobb élet vár rájuk. De vannak páran, akik rejtegetnek valamit…
Három élet, három sors keresztezi egymást: Joanáé, a szép és segítőkész litván nővéré, aki súlyos bűntudattal küzd; Floriané, a titokzatos fiatalemberé, aki mindenáron szeretné eltitkolni valódi kilétét, és Emiliáé, a várandós lengyel lányé. Egyetlen közös van bennük: menekülniük kell. Joana, Florian és Emilia úti célja a kikötő, ahol a Wilhelm Gustloff hajóra akarnak feljutni, amely civileket és sebesült katonákat menekít a front elől. A biztonság felé megtett minden lépéssel egyre erősebbek, bátrabbak és egyre jobban bíznak egymásban. A szerelem, az összetartozás és az emberség érzéseibe kapaszkodnak. De ezzel együtt egyre sebezhetőbbé is válnak.
Már úgy tűnik, hogy közel járnak a szabadsághoz, amikor megtörténik a tragédia. Nem számít sem nemzetiségi hovatartozás, sem kultúra, sem rang; a fedélzeten lévő mind a tízezer embernek – felnőtteknek, gyerekeknek – ugyanazért kell harcolni: a túlélésért.

Vélemény:
Borító: Csodálatos. A maga nemes egyszerűségével „tengernyi” érzelmet és történetet hordoz. Egyszerű, szürkés árnyalata, a tenger és a mentőövek egyaránt vonatkoznak a történet egészére, valamint a történet egy bizonyos részére. Szerintem ehhez a könyvhöz ez a borító telitalálat.
A szereplők: Flórian Beck: A naiv egyszerű fiatalember egy igen keserű tapasztalat révén érik férfivá, a háború alatt. A férfi, akire felnézett nem az, akinek mutatta magát. A jólelkű Flórián keserűvé válik, dühössé és elfordul az emberektől. Mégsem veszít el mindent magából. Két fiatal nő megmutatja
neki, hogy van remény olyan embereket találni, akik megérdemlik a gondoskodást, törődést. A szeretetet.
Emília Stozek: Egy egyszerű, fiatal lengyel lány, akivel keservesen elbánt az élet, mégsem képes feladni. Az ismeretlen férfi, aki az életét megmenti a lovagjává válik és Emília minden bizodalmát ebbe a férfiba helyezi, mindörökre.
Joana Vilkas: Kedves, szerény. Semmit sem szeretne jobban, mint visszajutni a családjához, hogy békében éljen. Szerencséje leginkább a hivatása miatt van. Ápolónő. Ez sok borzalommal jár, de néha olyan helyekre is belépőt jelentett a kegyetlen világba, ahová másként talán esélye sem lett volna bejutni, és ezt az esélyt jól használja fel, másokat is megment vele. Tiszta bimbózó szerelme a „porosz” iránt egyaránt ejti kétségbe és villanyozza fel.
A csellengő kisfiú és a cipész számomra teljesen olyan volt, mint egy érme két oldala. A fiú, aki szinte semmit nem ért a gyötrelmes menekülésből, a háború poklából, csak hogy éhes és fél, míg az öreg suszter mélyen átlátja a dolgokat és bölcsességeivel elszórakoztatja a gyermeket így tartva benne a lelket. Ezen bölcsességek a mai napig hordoznak magukban igazságokat.

A könyv végére megszakadt a szívem egyes szereplőkért, míg mások sorsa boldoggá tett. A könyv többségében fájdalmasan izgalmas. Mikor azt hittem fellélegezhetek kiderült, hogy csak most jön a pokoli része. Ruta elképesztően valóságos leírást ad, és több szemszögből mutatja be a történetet.
Ruta Sepetys nagyszerű könyvet írt. Tele van érzelemmel. Emberséggel és embertelenséggel. Szeretettel és kegyetlenséggel. Néha azt kívántam, hogy bár ne lenne igaz történet. Hogy bárcsak kitaláció lenne. A háború borzalmait nehéz feldolgozni még így is, hogy csak olvasok róla. Átélni még ennél is sokkal borzasztóbb lehet.

Sethemba

Ezek is kedvedre valók lehetnek

Your email will not be published. Name and Email fields are required

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .