Aux Eliza – Ahol nem látjuk

Marci tudta, hogy messzire ment. Nem kellett volna kiabálnia Kingával, de ha egyszer fáradt volt, és… Nem. Nincs de. Hibázott. És jóvá kellett tennie. Nem akart olyan lenni, mint a bátyja.

Lerakta a kidobós labdát, és a lány nyomába eredt. Nem mehetett túl messzire, a suli udvara nem volt valami nagy.

Kingára a focipálya melletti buckás részen talált rá. Egy madárijesztő mellett üldögélt, és kisírta a szemét. Marcit rossz érzéssel töltötte el, hogy miatta sír. Belegondolt, ő is mennyit sírt a bátyja miatt, amikor az piszkálta, és menten elszégyellte magát, amiért nem különb nála.

Kinga vörös haja szanaszét állt, sosem szokta lófarokba fogni testnevelés órán, nem úgy, mint a többi lány, akik arra is figyeltek, nehogy egy hajszálukkal történjen valami.

– Leülhetek? – szólította meg Kingát. A lány összerezzent, láthatóan nem vette észre, hogy nincs egyedül, annyira belefeledkezett a zokogásba.

Nem válaszolt, ezért Marci leült. Karba tette a kezét maga előtt, és gondolkodott, mégis mit mondhatna. Amikor annyiban hagyta a meccset Kingáért, csak annyit tudott, beszélnie kell vele. Meg kell magyaráznia, miért mondta azt, amit. De hogy mégis hogyan kéne ezt elkezdenie… Na, arról fogalma sem volt.

– Izé… szép ez a madárijesztő. – Az egy dolog, hogy nem jutott eszébe semmilyen frappáns bocsánatérő szöveg, de ennyire?

Kinga értetlenül meredt a madárijesztőre. Szakadt ruhái, kócos haja és elrongyolódott szalmakalapja volt. Marcinak sok dolog eszébe jutott róla, de a szép nem tartozott közéjük.

– Mit akarsz ezzel? – mordult rá a lány.

Jogos kérdés, és egyszerű is, Marci mégis nehezen találta a szavakat. Tőle sosem kért bocsánatot a bátyja, miután valami rosszat mondott rá, ezért ő sem tudja, hogyan kéne.

– Hát, hogy… hasznos. Vigyáz a sulira.

Pallasz, a madárijesztő már évek óta az iskola kabalája volt. Az öregdiákok hozták tiszteletük jeléül, és mivel Pallasz Athéné Gimnázium, ezért mindenki csak Pallasznak nevezte. A többiekkel jó sokat gúnyolták, és röhögtek rajta. Még fel is vetették az ofőnek, hogy cseréljék ki a Pallaszt egy csinos Aphroditére. Most viszont nagyon igyekezett észrevenni valami jót is az öreg madárijesztőben.

– Jó a sérója. Mint a tiéd.

Kinga egyenesen rá bámult. Nem tetszett a sértettség, amit a mohazöld szempárban látott.

– Megint sértegetni akarsz?

Marci legszívesebben adott volna egy gyomrost magának. Hogy mondhatott ilyet?

– Dehogy! Szerintem tényleg menő.

Kinga a földre szegezte a tekintetét, és még hevesebben szipogott.

– Mondjuk a múltkori vihar kicsit megviselte. Fel kéne dobni. Benne vagy?

Kinga nem válaszolt, ezért Marci igennek vette.

Levette a lyukas, koszos kalapot a Pallasz fejéről, és ujjával fésülgetni kezdte a szalmahaját. Ezután ráadta a pulcsiját, hogy eltakarja a lyukas, szakadt ruhát.

– Ő csak egy madárijesztő, semmi szüksége ilyen holmikra – mondta Kinga szemrehányóan. Marci elvigyorodott.

– Akkor mondd meg te, hogy nézne ki jól. Valahogy nem az igazi.

Kinga nem mozdult.

– Na, gyere már! Jó lesz.

Szemforgatás.

Marci elhúzta a száját.

– Sokáig fogsz még rám haragudni, ugye?

Kinga felhorkantott.

– Mégis mire számítottál? Hogy a dagadt disznók nem haragtartóak?

Marci bármit megtett volna, hogy a korábbit visszaszívhassa, de már megtörtént. Már kimondta. Pedig csak egy hülye kidobóst vesztettek el. Nem ért annyit…

– Sajnálom – motyogta, a szavak furcsának hatottak, mintha tiltott nyelven szólt volna. – Nem akartam. Én… ne haragudj.

Kinga nem hallotta. Vagy hallotta, csak nem érdekelte. Ennyi nem elég, Marcinak többet kellett tennie.

– Paraszt vagyok, oké? Egy vérbeli seggfej. Ezt akartad hallani?

Kinga a homlokát ráncolta. Ennyi sem elég. Még! Még! Még! A megbocsátásig hosszú út vezet, Marci pedig nem tudta, mennyire, mert az ő bocsánatáért sosem küzdött senki.

– Mondj rám valamit! Gyerünk! Legyünk kvittek!

Még egy sértés már nem számított. Kapott eleget az évek során Pityu mellett. Hogy kis pisis, vézna, mint egy csaj, meg lányos, amiért ilyen érzelgős, és még volt pár, de Marcinak már ezeket is fájdalmas volt felidézni.

– Nem akarok mondani rád semmit.

– Miért?

– Mert senki sem érdemli meg, hogy bántsák.

Kinga mélyet sóhajtott, és egy filctollat vett elő a zsebéből. A lány felfelé kunkorodó szájat rajzolt a Pallasznak.

– Nem haragszom rád, Marci.

Marcit fura érzés kerítette hatalmába, a Pallasznak korábban nem volt szája, mosolya meg főleg. Nagyon tetszett neki, legszívesebben órákig nézte volna. És Kinga megbocsátott neki! Talán mégsem olyan, mint Pityu. A világ körülötte színesebbnek tűnt, és mindez Kinga érdeme.

Megszólalt a kicsengő. A lány elindult az öltözők felé, már nem sírt. Még egyszer azonban hátranézett Marcira, aki megkövülve ált a mosolygó, sokkal szebb Pallasz előtt.

– Néha a dolgok ott vannak, ahol nem látjuk.

Ezek is kedvedre valók lehetnek

Your email will not be published. Name and Email fields are required

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .